Njut av detta härliga recept på portmarinerad höstgryta med kantareller. Bakom receptet står Louise Johansson, Sveriges första mästerkock, vinnare av Kockarnas kamp 2022 och ambassadör för Zassenhaus.
Förutom en gudomlig smak ger svampen dig en upplevelse medan du plockar den. Skogens lugn och tystnad omsluter dig och allt syre som träden producerar gör att du känner dig pigg av att vistas där. Om du dessutom lyckas hitta de små guldfärgade dyrgriparna är lyckan total.
INGREDIENSER
(ca 4–6 portioner)
3 dl portvin eller fylligt rött vin
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk krossade enbär
1 tsk torkad timjan
1 gul lök, grovhackad
2 morötter, skalade och grovhackade
700 g viltkött, skuret i grytbitar (t.ex. vildsvin, älg, hjort, rådjur)
2 msk olja till stekning
3 dl vatten + 2–3 msk koncentrerad viltfond
200 g kantareller, delade
2 msk smör
150 g ädelost, smulad
3 dl vispgrädde
1 msk japansk soja
2 msk svartvinbärsgelé (alt. ljus sirap)
maizena till redning
Salt
Nymald svartpeppar
800 g potatis, nykokt till servering
0,5 dl hackad persilja till garnering
Gör så här
Blanda portvin, vitlök, enbär och timjan till en marinad. Tillsätt lök och morot.
Lägg i köttet och låt dra i kyl i minst ett dygn.
Ta upp köttbitarna ur marinaden och bryn dem i olja i en stor gryta.
Slå över marinaden med rotfrukterna. Tillsätt därefter vatten och viltfond. Låt koka under lock tills köttet är mört, ca 1,5 timme.
Stek kantarellerna i smör. Tillsätt kantareller, ädelost, grädde, soja och gelé i grytan. Red av med maizena. Avsluta med salt och några drag med pepparkvarnen. Låt sjuda i ca 5 minuter.
Servera grytan tillsammans med potatis och garnera med hackad persilja.
Krydda rätt!
Du kan enkelt ställa in önskad pepparstorlek genom att skruva på ett vred i botten på din Zassenhauskvarn. Till den här rätten rekommenderar vi den mellersta inställningen. Steg 3 är perfekt när du vill ha en jämn fördelning av kryddan, till exempel i en omelett, gryta eller risotto.
LÄS MER