Gillar du kraftiga röda viner? Då kanske syrah, eller shiraz är något för dig! I det här avsnittet av vinskolan gör Maya Samuelsson ett djupdyk i det mörka vinet.
Syrah och shiraz – vad är egentligen skillnaden? Ursprungligen kommer vindruvan från Rhônedalen i Frankrike och där har den alltid kallats för syrah. När druvan började odlas i Australien på 1830-talet fick den ett nytt, mer engelskt klingande namn – nämligen shiraz. Vinerna skiljer sig lite beroende på odlingsland, men druvan är alltså densamma i båda vinerna. Same but different.
Det här är en blå druva som ger viner med mycket frukt, speciellt mörk frukt såsom plommon, björnbär, mullbär och körsbär. Inte sällan har vinerna en lätt rökig ton. Något annat som är typiskt för syrah- och shirazviner är en hög strävhet.
Vinerna är mycket kraftfulla i karaktären. Ofta är syrah- och shirazviner lätta att känna igen på grund av den mörka färgen, som är typisk för dessa viner.
Vilket glas passar då bäst till vinet? Många förknippar nog rödvinsglas med en klassisk, rund Bourgognekupa. Men ett strävt, kraftigt rött vin passar inte i den här typen av vinglas. En rund kupa ger vinet möjlighet att sprida sig ända ut till kinderna och eftersom det är där vi känner av strävhet som mest kan vinet lätt få en kärv eftersmak. Syrah- och shirazviner gör sig bättre i en längre, rakare kupa med mindre öppning. Formen på kupan gör att vinet styrs direkt till tungspetsen, vilket gör att strävheten upplevs som mildare.
En vanlig, och tyvärr felaktig, regel är att rött vin ska serveras vid rumstempereratur. Om vinet är varmare än 20 grader blir smaken kvalmig. Den rätta temperaturen för ett syrah- eller shirazvin är runt 16–18 grader. Allra bäst smakar vinet om du luftar det länge på karaff innan servering, så att det får chansen att öppna upp sig. När det kommer till mat ska du tänka på att para ihop syrah och shiraz med mustiga maträtter. Här har vi ett toppenalternativ till grillat! Vinets generösa frukt och rökiga aromer gör att det gifter sig utmärkt med många klassiska grillrätter, även till barbecuesåser som ofta har en svårmatchad sötma.
Recepttips!
Vinet kommer givetvis att göra succé på din barbecue, men tänk på att det även passar till rätter med grillade tillbehör. Varför inte testa Jens Dolks goda pizzarecept? Pizzan är toppad med grillad flankstek och smakrik parmesanost, vilket gör att den kräver ett vin med kraft. Här kan en shiraz eller syrah skära igenom det tunga och lätta upp smakbilden.
Vilken mat passar bäst till champagne och vilket glas är bäst till mingelbubblet? Detta, och mycket mer, går Maya Samuelsson igenom i sin champagneskola.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.