Om det är någon som kan sin champagne, så är det sommelieren Maya Samuelsson. I sin vinskola går hon igenom allt från tillverkning till passande glas och smakkompisar.
Vill du lära dig mer om champagne? Det första – och kanske viktigaste att ha koll på – är vad champagne egentligen är. Namnet kommer från vindistriktet Champagne i norra Frankrike. Endast mousserande vin som produceras här får kallas för champagne.
Chardonnay, pinot noir och meunier är de stora druvorna i distriktet och en klassisk champagne görs på alla tre druvsorter.
Vinet framställs genom traditionell champagnemetod. Detta innebär att ett vanligt vin produceras av druvsaften, som sedan får jäsa ytterligare en gång på flaska. Champagnen ligger och lagras på sin jäst under flera månader och får då de typiska tonerna av bröd och smör – och en rejäl mängd bubblor. Något annat som kännetecknar all champagne är en hög syra.
Champagne serveras traditionellt i två sorters glas: flöjt och coupe. Flöjten är rak och smal i modellen, vilket hjälper vinet att bevara bubblorna. Det är perfekt till en mingelfest eller annan tillställning där du går runt med glaset länge. Coupeglaset passar till drinkar, såsom en bubblig bål eller cocktail. Det är också det självklara valet när du ska bygga en champagnepyramid. Men om du vill njuta av din champagne och maximera din vinupplevelse är varken flöjten eller coupen rätt glas. Välj i stället ett vinglas med avsmalnande kupa som samlar aromerna och koncentrerar doften till näsan. Lagrad champagne och roséchampagne trivs i regel i en större kupa, där aromerna får chansen att ta för sig.
En vanlig missuppfattning är att champagne ska serveras direkt från kylen, vid omkring 6–8 grader. Detta kommer ifrån att bubblorna håller sig bättre i kyla. Men vi har massor med bubblor i champagne, så våga gå upp några grader i temperatur. Då kommer nämligen smakerna fram ännu mer. Ofta dricker vi champagnen som den är, men det är också ett fantastiskt matvin. Syrlig, salt och fet mat är alla bra champagnekompisar. Det du ska tänka på är att något på tallriken behöver matcha syran i vinet. Undvik därför att avnjuta en torr champagne med en allt för söt dessert, då vinet kommer att upplevas som surt. Annars fungerar champagne till det mesta – allt från fisk, fågel, fläsk och skaldjur till pizza, chips och ostbågar.
Recepttips!
Champagne och pizza är en given succé – och löjromspizza är inget undantag! Syran i vinet balanserar upp allt det feta, de brödiga tonerna går i harmoni med de gräddade pizzakanterna och bubblorna lättar upp gommen från crème fraichens krämiga textur.
Ta ett glas bubbel till maten! Champagne är ett fantastiskt matvin som kan som kan matchas med salta och syrliga smaker, såväl som med rätter med mycket fett eller umami.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.