Grillad mat kommer i många former – precis som vin. I den här guiden hjälper vi dig att para ihop de två för att få bästa smakupplevelse.
I och med sommarens intåg tänds grillar runt om i landet. Ofta är det en avslappnad aktivitet, där grillen sköter matlagningen medan vi umgås med familj och vänner. Men det finns ingen anledning att slappna av när det kommer till att para ihop ett bra vin med det du ska servera. Grillad mat, med sin rökiga smak och intensiva stekyta, gör att du behöver tänka lite annorlunda när du sätter ett vin till. Här nedan har vi samlat några enkla tips på hur du ska tänka kring rött, vitt och rosé.
RÖTT VIN
En vanlig uppfattning är att rött vin passar bra till grillat kött. Det stämmer väldigt bra! Nötkött som oxfilé, ryggbiff och högrev har ett högt fettinnehåll, vilket gör att ett rödvin med lite syra passar bra till. Cabernet Sauvignon är ett exempel på ett vin som skär igenom det tunga och lättar upp smakbilden. Även Zinfandel med sin mustiga karaktär passar väldigt bra till nötkött, gärna revbensspjäll med en syrlig sås. Till veganska och vegetariska proteinalternativ med lägre fetthalt gör sig Zinfandel också bra, likaså Shiraz eller Syrah. Allt grillat som innehåller något tomatbaserat, som en sås eller marinad, bör även serveras med ett lättare och oekat rödvin, exempelvis Zinfandel eller Pinot Noir.
Om du grillar frukt är rosé en höjdare. Kyckling grillad i en fruktig marinad passar väldigt bra ihop med ett friskt rosé. Detsamma gäller de flesta skaldjur. Om du serverar grillade grönsaker såsom blomkål eller zucchini som huvudrätt smakar det utmärkt med ett rosévin till, medan du kan välja ett lätt rött Pinot Noir till jordigare och mörkare grönsaker. Sommarfavoriten vattenmelon, både grillad eller i en sallad med fetaost, är slutligen en riktigt bra matchning till rosévin.
Om du inte vill dricka rosé kan du med fördel byta ut det mot ett lättare vitt vin, som Riesling eller till och med ett mousserande vin. Grillade laxfjärilar eller laxsida passar bäst ihop ett lite djupare vitt vin, såsom ekad Chardonnay. Generellt är vita viner med fatkaraktär gott till grillad mat, eftersom det fylliga noterna passar till intensiv grillsmak. Vinerna passar dessutom till räkor och tonfisk, även om tonfisk också gör sig bra ihop med ett lätt rött vin.
Glöm inte glasen! Visst är valet av grillmat avgörande för vilket vin du bör servera till. Men du kan även förstärka smakerna och upplevelsen av vinet genom att servera det i rätt typ av glas. Detta får du lära dig allt om i vår glasskola med vinexperten Jens Dolk.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.