Står din karaff på hyllan och samlar damm? Dags att göra något åt det! Nästan allt vin vinner på att dekanteras och att servera det ur en karaff förhöjer vinupplevelsen nämnvärt.
Damm, smuts och vinrester – att göra rent en glaskaraff efter användning kan verka svårt. Men det behöver det inte vara. Ta bara hjälp av våra redskap och följ rengöringstipsen nedan, så kommer karaffen att bli skinande blank på nolltid.
Gör så här
• Du kan göra rent din karaff med Pulltex karaffborste. Då diskar du den med hjälp av borsten och varmt vatten. Undvik att använda diskmedel, eftersom det är svårt att få bort allt medel.
• Ett effektivt redskap för rengöring är Riedels karaffrengörare (demonstreras i videon). Den består av en mängd små metallkulor som kommer åt i trånga utrymmen.
• Fyll din karaff med ljummet vatten och låt stå över natten. Töm sedan karaffen och fyll på med nytt, rent vatten. Tillsätt metallkulorna och snurra runt. När karaffen är ren, häll ut vattnet och fånga upp kulorna med en sil.
• Låt kulorna torka på hushållspapper innan du lägger tillbaka dem i burken, så minskar du risken för rost.
• Låt karaffen lufttorka, allra helst upp-och-ner på en ställning. När karaffen är torr kan du med fördel putsa upp den med Riedels mikrofiberduk, för att få ett bländande resultat.
Tips! Om du sköljer ur karaffen med varmt vatten direkt efter användning, så behövs oftast ingen ytterligare rengöring.
Vinkaraffer är till för att förhöja din vinupplevelse. Emma Ziemann, svensk mästare i sommellerie, lär dig allt om vad du ska tänka på när du dekanterar och luftar vin.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.