Presenteras av:
Vilket är det bästa vinglaset? Det enkla svaret är att det beror på vilka viner du gillar. Följ vår smakguide för att hitta din bästa matchning!
Druvsorter, lagring och smakriktningar… Det finns mycket att tänka på när det kommer till vin. Att välja vinflaska kan kännas svårt och kanske är det ännu svårare att hitta ett passande glas till vinet. Lugn, vi hjälper dig. Här nedan går vi igenom några vanliga viner samt vilka glas som krävs för att locka fram det bästa i vinerna. Maximera vinupplevelsen – och smaka dig fram till din vintyp!
Skål för ett godare vinår!
RIESLING – FRUKTIGT VITT VIN
Fruktigt = sött? Nej, i vinvärlden är det inte nödvändigtvis så. Att ett vin är fruktigt betyder bara att det dominerande inslaget i vinet är frukt. Riesling finns i både i torr och söt stil. Gemensamt för vinerna är en tydlig fruktsyra, som ofta känns på sidan av tungan och bak mot gommen. Medan unga Rieslingviner präglas av citrus och gröna äpplen är toner av aprikos och plommon vanligt i lagrade viner.
LÄR DIG MER OM RIESLING
Testa också: Grüner veltliner. Österrikes mest populära vita vin som ofta förknippas med en friskhet samt toner av grön frukt och vitpeppar.
Glastips! Ett fruktigt vitt vin passar bäst att dricka i ett glas med långsmal vinkupa. Formen dämpar syran och lyfter fram fruktigheten i vinet. Samma regel gäller för fruktigt rött vin (se stycket om Zinfandel nedan).
SAUVIGNON BLANC – AROMATISKT VITT VIN
Precis som Rieslingdruvan är Sauvignon Blanc en druva med naturligt hög syra. Druvan odlas världen över och vinerna skiljer sig i stil beroende på odlingsland. Gemensamt för alla Sauvignon Blanc-viner är en frisk och aromatisk karaktär. Vanliga inslag är grapefrukt, fläder, gräs och nässlor. Vinerna är i regel torra.
LÄR DIG MER OM SAUVIGNON BLANC
Testa också: Gewürztraminer. Ett annat aromatiskt vitt vin som är mindre syrligt och mer blommigt i stilen. Även Chenin Blanc är värt att testa, då det liksom Sauvignon Blanc har en hög fruktsyra med inslag av grapefrukt.
Glastips! Aromatiskt vitt vin bör avnjutas i en något större vinkupa. Ett vidare mittparti lyfter aromerna i vinet och en avsmalnande öppning koncentrerar doften till näsan.
CHARDONNAY – Fatlagrat vitt vin
Chardonnay är världens mest odlade gröna vindruva. Smaken är neutral, vilket gör att faktorer som klimat, odling och framställning har stor påverkan på hur vinet kommer att smaka. Druvan finns i såväl bubblig Champagne som krispigt Chablisvin. Men främst förknippas Chardonnay med fatlagrat vin. Genom att lagra Chardonnay på ekfat får vinet en gyllene färg och en fyllig karaktär, ofta med toner av smörkola och tropisk frukt. Här har vi ett vitt vin som passar rödvinsälskaren.
LäR DIG MER OM CHARDONNAY
Testa också: Viognier. Druvan är mer aromatisk än Chardonnay och får en blommig karaktär vid fatlagring. Olagrad Viognier är ofta torr i stilen.
Glastips! Ekfatslagrad Chardonnay kräver en generös vinkupa. Vinet behöver få mycket luft för att ekfatstonerna och aromerna ska kunna blomma ut. Till oeakad Chardonnay är det bättre att välja en mindre kupa.
Pinot Noir – Lätt rött vin
Ett ljust, lättdrucket rött vin med en tydlig doft av jordgubbar. Populära Pinot Noir är ett vin som produceras både i och utanför Europa. I ursprungslandet Frankrike är vinet friskt, kryddigt och har en mörkbärig arom. Pinot Noir från Nya världen, det vill säga vinländer utanför Europa, är generellt sett sötare.
LÄR DIG MER OM PINOT NOIR
Testa också: Gamay. Ett annat rött vin som är mjukt och bärigt, precis som Pinot Noir. Önskar du ett ljust vin som är stramare i stilen? Då är Nebbiolo ett spännande alternativ!
Glastips! Pinot Noir avnjuts enligt tradition i en Bourgognekupa. Kupan är generös i storleken och har en avsmalnande öppning, vilket gör att aromerna och fruktigheten i vinet förstärks. Glaset finns också i en modell med ”läpp”, det vill ett rakt parti längst upp, som passar till lätta viner från Nya världen.
Zinfandel – Fruktigt rött vin
Zinfandel är en allsidig druva som används i alltifrån rosévin till portvin. Men för de allra flesta är Zinfandel synonymt med ett fruktigt och smakrikt rött vin. Precis som i vitt vin känner du fruktsyran i rött vin på sidan av tungan och bak mot gommen. Zinfandelviner präglas av mörbärig frukt, såsom björnbär, slånbär och mörka körsbär.
LÄR DIG MER OM ZINFANDEL
Testa också: Sangiovese. Ett klassiskt mörkbärigt vin från Italien som är något stramare än Zinfandel.
Glastips! Ett fruktigt rött vin passar bäst att dricka i ett glas med långsmal vinkupa. Formen dämpar syran och lyfter fram bärigheten i vinet. Samma regel gäller för fruktigt vitt vin (se stycket om Riesling ovan).
Cabernet Sauvignon – Strävt rött vin
Cabernet Sauvignon är världens mest populära röda vin. Vinet kännetecknas av är en hög fruktsyra, inslag av svarta vinbär samt en tydlig strävhet. Strävheten, eller tanninerna som det heter på vinspråk, kommer från druvans tjocka skal och ger en uttorkande känsla i munnen när du dricker. För vinet är det positivt med tanniner, då de bidrar till struktur och gör att vinet kan lagras länge.
LäR DIG MER OM CABERNET SAUVIGNON
Testa också: Merlot. Eller varför inte en mix av båda? I Bordeaux, där Cabernetdruvan har sitt ursprung, görs ofta vin på flera olika blåa druvor. En mycket vanlig kombination är just Cabernet Sauvignon och Merlot.
Glastips! Välj ett vinglas med stor och förhållandevis rak kupa till strävt rött vin. Då mildras strävheten och den aggressiva syran, vilket i sin tur ger en rundare vinupplevelse.
Syrah – Fylligt rött vin
Syrah och Shiraz – same but different. Syrahdruvan kommer ursprungligen från Frankrike, men har länge odlats under namnet Shiraz i Australien. Vinerna skiljer sig i stil beroende på odlingsland. Den franska förlagan är ofta stramare och friskare än vinet från Nya världen. Gemensamt för vinerna är en blålila färg och en fyllig karaktär. Typiska aromer är mörka bär, vitpeppar och en lätt rökighet.
LÄR DIG MER OM SYRAH/SHIRAZ
Testa också: Amarone. Ett mycket fylligt italienskt vin som helt, eller delvis, görs på torkade druvor. Vill du istället gå åt det sträva hållet? Prova en ekfatslagrad Barbera.
Glastips! Fylligt rött vitt bör avnjutas i en oval vinkupa, eftersom formen lyfter aromerna i vinet och ger det en mindre kärv smak. Glaset finns också i en rakare modell som passar till varmare vin från Nya världen.