Två druvor i en flaska! I det här avsnittet av vinskolan lär Maya Samuelsson dig allt du behöver veta om cabernet- och merlotviner.
Röda viner görs som du säkert vet på saft ifrån blåa vindruvor. Ibland är all saft av en och samma druvsort, men inte alltid. Cabernet sauvignon är ett exempel på en populär blå vindruva som gärna delar flaska med andra druvor. Ursprungligen kommer druvan från Bordeaux i Frankrike. Här blandas den med andra blåa sorter, såsom cabernet franc, merlot, malbec och petit verdot. Både i och utanför Frankrike kallas ett rött vin som består av en blandning av dessa druvor för Bordeaux-blandning.
Den kanske mest klassiska kombinationen är cabernet sauvignon och merlot. Det är två druvor som kompletterar varandra bra. Förutom inslag av svarta vinbär kännetecknas cabernet sauvignon av en tydlig strävhet. Strävheten, eller tanninerna som det heter på vinspråk, kommer från druvans tjocka skal och ger en uttorkande känsla i munnen när du dricker. Merlotdruvan ger i stället ett mjukare vin med mer framträdande fruktsmak. Så vad händer när druvorna blandas? Vi får ett strävt och strukturerat vin som är mycket fruktigt och smakrikt.
När det kommer till glas kräver det kraftiga cabernet- och merlotvinet en generös vinkupa. Kupan ska vara stor och hög, snarare än rund i formen. En rund kupa lyfter fram doftaromerna samt låter vinet sprida sig ut till kinderna, där vi känner av strävheten som mest. I det här fallet vill vi varken förstärka doft eller tanniner. Cabernet/merlot har redan mycket av båda. En rakare vinkupa, som koncentrerar doften och styr vinet förbi kinderna, är därför ett bättre val till vinet.
Cabernet- och merlotviner vinner på att serveras vid en högre temperatur, eftersom det gör att vinet upplevs som mindre stramt. Det ska inte vara så varmt som rumstempererat, men gärna uppemot 16–18 grader. Vinet mår också bra av att luftas länge på karaff innan servering, så att det får chansen att öppna upp sig innan du häller upp. På tallriken ska du servera något som matchar strävheten i vinet. En lättare lunch går bort. Nej, här ska du tänka rött kött, mustiga smaker och krämiga tillbehör. Då är du hemma!
Recepttips!
Ett trevligt recepttips på temat är Louise Johanssons viltgryta. Grytan är smaksatt med allt ifrån kantareller till enbär, timjan, mögelost och portvin. Hela rätten andas härliga höstsmaker och naturligtvis ska vinet hålla samma kaliber. Ett mustigt cabernet- och merlotvin med mycket mogen frukt kommer att ge grytan ett fint lyft!
Gillar du kraftiga röda viner? Då kanske syrah, eller shiraz är något för dig! I det här avsnittet av vinskolan gör Maya Samuelsson ett djupdyk i det mörka vinet.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.