Presenteras av:
Har du en flaska Sauvignon Blanc hemma och är osäker på vad du ska äta till? Här är våra bästa matmatchningar!
Sauvignon Blanc är en populär grön druva som ger krispiga, aromatiska viner. Druvan kommer ursprungligen från Loiredalen i Frankrike, men odlas numera över hela världen. Stilen på vin skiljer sig något beroende på odlingsland. Loiredalens strama, mineraliga Sancerre och Pouilly-Fumé passar utmärkt ihop med fisk, ostron och skaldjur. Om vinet har en tydlig citrusprägel kan du med fördel para ihop det med rätter som har inslag av citron. Slutligen är ett Sauvignon Blanc-vin med örtiga toner, till exempel nässlor och gräs, det perfekta sällskapet till getost.
Matcha med:
• Fiskrätter, gärna med citron
• Ostron & skaldjur
• Getost
• Gröna, örtiga rätter
HALSTRAD HAVSKRÄFTA MED JORDÄRTSKOCKA
Vill du ha ett recepttips? Slå på stort och bjud hem vännerna på en kräftmiddag à la stjärnkocken Stefan Karlsson. Den här maträtten har många komponenter som gifter sig väl med Sauvignon Blanc, såsom skaldjur, grädde, vitt vin, örter och citronolja. Ett tips är att ha samma vin i såsen som i glasen, för att binda ihop smakerna och på så vis maximera upplevelsen av rätten och vinet.
TILL RECEPTET
Glastips!
Riedels vinglas för Sauvignon Blanc passar till såväl torra, krispiga viner från Gamla världen som till Nya världens viner med toner av tropisk frukt. Vinglaset har en stor, hög kupa med relativt sluten öppning. Formen förstärker druvans fräschhet och intensitet i doften, samt ger vinet en bra balans mellan frukt, syra och mineralitet.
Läs mer