Gör så här
Stöt eller mal kryddnejlika och kardemumma, antingen med en mortel eller en pepparkvarn. Blanda med kanel och ingefära.
Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull tills det skummar och doftar nötaktigt. Dra av från värmen. Rör i kryddorna, socker och sirap. Sjud på svag värme i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt grädde och rör till en slät smet. Häll upp i en bunke eller i en hushållsmaskin. Låt svalna ca 30 minuter.
Blanda mjöl och bikarbonat. Rör ner i sirapssmeten och arbeta ihop till en deg, antingen för hand eller med maskin. Den ska vara ganska lös i konsistensen. Plasta och låt vila ett dygn i kylskåp.
Sätt ugnen på 175 grader, varmluftseffekt. Kavla ut degen tunt på ett lätt mjölat bakbord. Tryck ut pepparkakor med formar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, ca 6–8 minuter.
Kristyr
Vispa äggvitan till ett lätt skum och sikta i lite florsocker i taget. Tillsätt citronsaft och rör till en fast och ”spritsbar” konsistens, nästan som mjukglass. Lägg i en spritspåse och spritsa ett vackert mönster på pepparkakorna. Om det blir kristyr över, lägg i en burk med lock och ställ i kylskåpet. Den håller ca 1 vecka.
Tips!
Vill du få en ännu ”kryddigare” smak på dina pepparkakor? Dra några varv med kryddkvarnen – som är fylld med kardemumma, nejlika och kanel – över kakorna innan gräddning. Det blir otroligt gott, speciellt tillsammans med ädelost!