Presenteras av:
Ett gott vörtbröd är ett måste i jul! Louise Johansson tipsar om ett rustikt recept med bland annat frukt, nötter, fil, porter och grovt mjöl.
Med sina härliga, juliga kryddor är vörtbrödet en stämningshöjare på buffébordet. Ofta äter vi vörtbröd med smör och julost eller senap och en skiva julskinka på. Men Louise Johansson menar att det här brödet är så pass gott att du kommer att vilja mumsa på det som det är – helt utan pålägg.
Riktigt enkelt att baka själv!
INGREDIENSER
Vörtbröd (3 bröd)
0,5 msk pomerans, nymalen
0,5 msk ingefära, nymalen
1 msk nejlika, nymalen
2 tsk kanel
1 msk kardemumma, nymalen
2 dl russin
2 dl vetekross
4 dl grahamsmjöl
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
1,5 dl vetekli
1,5 msk bikarbonat
1 tsk salt
1,5 dl mörk sirap
3 dl porteröl
5 dl lättfilmjölk
2 msk rapsolja, till formarna
Gör SÅ här
Värm ugnen till 175 grader, varmluftseffekt.
Blanda kryddor, russin och alla torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt sirap, porteröl och filmjöl. Rör till en jämn smet.
Smörj tre avlånga brödformar med olja och fördela smeten i dem.
Grädda bröden i ca 50 minuter, tills de har fin färg och är genombakade. Låt svalna i formarna i 10 minuter. Stjälp sedan upp.
Tips! Det här är ett recept att spara! Byt ut kryddorna mot exempelvis 1 msk kummin och 1 msk dillfrö, skippa russinen, byt mörk sirap till ljus och använd i stället 8 dl lättfil samt skippa portern. Vips har du ett perfekt bröd till kräftskivan.