Presenteras av:
Gör din egen fudge i jul! Här delar proffskocken Louise Johansson med sig av sitt bästa recept.
Fudge är en söt, mjuk kola som lite grynig i konsistensen. Du kan enkelt variera smaken genom att tillsätta olika ingredienser och kryddor. Louise Johanssons favorit är en variant med kardemumma – som hon maler direkt från kryddkvarnen.
Ett måste till gottebordet!
INGREDIENSER
3 dl vispgrädde ⠀
3 dl strösocker⠀
0,5 dl glukossirap
0,5 tsk salt⠀
2 tsk kardemumma, nymalen
1 tsk flingsalt
Gör så här
Koka upp grädde, socker, glukossirap, salt och kardemumma till 118 grader. Det tar ungefär 25 minuter. Gör eventuellt kulprovet för att kontrollera om fudgen är färdig (häll lite smet i ett kallt glas vatten och forma till en mjuk kula).
Vispa fudgesmeten fluffig i en bakmaskin ca 4 minuter. Häll upp i en form med bakplåtspapper och tryck ut kolan så att den blir jämn. Gör ett fint mönster med en gaffel på toppen, strö över flingsalt och vrid över några drag med kardemummakvarnen.
Stjälp upp och skär fudgen i kuber. Förvara i kylskåp, så håller din fudge i minst i 4 veckor.⠀