Årets Kock 2020 heter Ludwig Tjörnemo. Efter en rafflande final tog 28-åringen, som till vardags arbetar på stjärnkrogen Etoile, över titeln efter Martin Moses.
2020 års upplaga av Årets Kock hölls på Annexet i Stockholm. Det var den 17 september som åtta av Sveriges främsta kockar vässade knivarna och gjorde upp om vinsten. Finalen gick i hållbarhetens tecken. Deltagarna tävlade i flera olika moment, både förberedda och oförberedda, där klimatsmarta råvaror var ett genomgående tema. Bland annat lagade de en vegetarisk rätt på återvunnet bröd, en varm och en kall kaninrätt samt en rätt på blåmusslor och kronärtskocka.
Till sist stod det klart vilka tre kockar som hamnade på prispallen. Christian Siberg kom trea, Ola Wallin kom tvåa och Ludwig Tjörnemo vann tävlingen.
– Det var en stor lättnad när de ropade upp mitt namn. En jätterolig känsla i hela kroppen. Det är ett lite suddigt moment för mig – men det var helt fantastiskt, berättar Ludwig när han besöker vårt Showroom i Torslanda.
VINNARINTERVJU
Varför var det just du som tog hem segern?
– För att jag lagade godast mat (skratt). Näe – men grundtanken med rätterna som jag tävlade med var att hitta en igenkänningsfaktor, något som alla i juryn känner igen, och sedan ge rätterna en innovativ touch. Därför tror jag att de gick hem hos alla typer av jurymedlemmar.
Vilken var den största utmaningen i finalen?
– Den största utmaningen var kaninen, givetvis. Jag hade inte jobbat med kanin tidigare, så det var väldigt svårt. Jag visste inte alls hur den betedde sig eller hur den skulle vara utan fick börja från scratch egentligen. Om du har en relation till råvaran finns det alltid något att falla tillbaka på, men här var det helt blankt. Så det var en stor utmaning – absolut!
Var hittar du inspiration till dina rätter?
– Andra restauranger, matbutiken, på väg hem från jobbet – det poppar upp grejer överallt. Sedan finns det ju vissa krogar i världen som gör jävligt häftiga, roliga grejer. I New York bland annat. Dom kollar jag mycket på, får mycket inspiration ifrån. Men även att vara ute och äta i stort, kolla kokböcker och sådant.
Hur skulle du beskriva din matfilosofi?
Min matfilosofi är ganska enkel i den meningen att jag använder få råvaror och lagar sådant som är enkelt och lättförståeligt. Jag plockar fram de absolut bästa egenskaperna hos varje råvara. Svårare än så behöver det egentligen inte vara. Nätt och elegant – med mycket smak.
Vilka är dina tre måsten i köket?
– Kniven, givetvis. Stekpannan. Sedan gillar jag att jobba med mandolinen.
Vad har du för framtidsplaner?
– Det finns mycket framtidsplaner. Men när dom ska utforma sig vet jag inte riktigt. Jag har en dröm om att öppna en krog. Sen har det ju varit en pojkdröm att få representera Sverige i Bocuse d’Or. Absolut. När och hur och på vilket sätt – det vet jag inte. Men det finns i pipen.
Recepttips!
Vill du bli lika bra på att laga mat som Ludwig? Börja med att göra hans goda vardagspasta! Det är ett krämigt recept med kantareller, crème fraiche, grädde och parmesan.
Vill du veta mer om kockkniven? Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar hur du använder kniven på rätt sätt och går igenom vilka råvaror den passar för.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.