Trött på kött och bearnaise? Vänd på steken och låt dig inspireras av asiatiska smaker nästa gång det vankas grillning.
Jennie Walldén, Sveriges Mästerkock 2013, vet hur en koreansk grillmiddag ska smaka. Hon är född i Korea och under sina första sex år spenderade hon mycket tid i köket med sin mormor. Receptet nedan på Korean BBQ är från hennes kokbok ”Asiatiska smaker” – ett hett tips till grillkvällen som garanterat faller gästerna i smaken.
Vill du istället ha japanska inslag på grillen kan vi rekommendera Yakitori och Biff Tataki. Yakitori är saftiga grillspett med kycklingbitar och namnet betyder bokstavligen grillad (yaki) kyckling (tori) på japanska. Tataki är framförallt vanligt att äta som förrätt i Japan. Det är en rätt som i grunden består av tunna skivor av fisk- eller nötkött som snabbsteks i stekpannan eller på grillen.
I Yakitorireceptet används kycklinglårfilé, men det går lika bra att göra spett på kycklingvingar eller bröstfilé. Testa gärna alla tre! I Globals knivskola visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du styckar en kyckling och får ut lår, bröst och vingar. Det kan verka komplicerat, men om du bara använder rätt kniv och vet var du ska sätta den är det inga konstigheter.
Vassaste grillprylarna
På en grillmiddag är vassa knivar a och o – och på en asiatisk grillkväll ska knivarna självklart vara japanska. Med tranchersetet från Tamahagane San skär du upp köttet med rena raka snitt. Se bara till att ha en stabil skärbräda som underlag, så att inte knivens egg inte kommer till skada. Stekbesticken från Global är perfekta att duka med, lika vassa som prydliga på bordet.
Det är också viktigt att välja glas som förhöjer dryckesupplevelsen. Riedel har flera serier med druvspecifika glas, däribland eleganta Veritas som förgyller en finare tillställning och de mindre ömtåliga O-glasen som även fungerar i sommarstugan eller husvagnen. Serverar du vitt vin eller bubbel till middagen håller du med fördel flaskan kyld i en ishink. Om du vill sätta extra krydda på tillvaron kan du även ställa fram en snygg pepparkvarn på bordet!
Sommardrinkar
Tequila Sunrise är en cocktail med rötter i 30-talets USA som vanligen består av apelsinjuice, tequila och grenadin. I den här smarriga varianten har drinkklassikern fått en japansk twist, då tequilan har bytts ut mot sake och apelsinjuicen mot ananasjuice. Receptet hittar du här.
Det andra drinktipset är en svalkande gindrink med smak av den asiatiska citrusfrukten yuzu. Frukten har en syrlig och frisk smak och ser ut som en liten grapefrukt med skrovligt skal. Läs hela receptet här.
Lycka till med grillkvällen och njut av alla smaker det asiatiska köket har att erbjuda!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.