Koreansk BBQ är färggrann, smakrik, varierande och hälsosam. Bland annat äter du grillat kött i tunna skivor inslagna i olika salladsblad tillsammans med dippsåser. Förmågan att variera tillagningen av grönsaker, kött, fisk och skaldjur är imponerande.
För genomsnittskoreanen är maten lika mycket hälsa som mättnad. Olika rätter sägs ha olika egenskaper: lugnande, uppiggande eller stärkande.
En som kan det mesta om koreansk BBQ är Jennie Walldén, som vann Sveriges Mästerkock 2013. Hon är född i Korea och under sina första sex år spenderade hon mycket tid i köket med sin mormor. Hon har öppnat en egen restaurang i Malmö under namnet Namu, vilket betyder träd på koreanska. För Jenny symboliserar namnet temat på restaurangen som har rötter i de koreanska smakerna med lokala råvaror från Sverige och så klart även hennes mathistoria med rötter i Korea och en uppväxt i Sverige.
Entrecôte Gangnam Style
Jennie bjuder på ett recept ur sin kokbok "Asiatiska Smaker" så att även du kan fixa en trendig koreansk BBQ i ditt hem med mört, grillat kött som skärs i tunna skivor. Här har vi alla underbara smaker av Koreas nationalrätt bulgogi i skivor av entrecôte. Köttet läggs i salladsblad med ris och ssamjangsås och för den rätta koreanska känslan serveras några sidorätter till.
Ingredienser
(4 portioner)
Tid: 15 min + marinering
4 tjocka skivor hängmörad entrecôte à 200 g
Marinad:
1 dl ljus soja
3 msk strösocker
2 msk sesamolja
1 päron, skalat och finrivet
3 msk vitt vin
3 klyftor vitlök, skalade och rivna
1 gul lök, skalad och tunt skivad
Sås:
2 msk ssamjang
2 msk gochujang
1 msk vatten
2 tsk sesamolja
1 salladslök, fint skivad
2 tsk rostade sesamfrön
Till servering:
3 dl koreanskt eller japanskt ris
2 krukor krispsallad
Namul, t.ex. sesamböngroddar och marinerad spenat.
Kimchi
Skivad grön chilifrukt
Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg ner köttet och låt stå i minst 30 minuter i kylskåp, gärna över natten.
Rör samman alla ingredienserna till såsen och lägg i en liten skål.
Grilla köttet, det ger den rätta smaken på köttet och blir fantastiskt med marinaden. Annars steks det i en riktigt het panna med rapsolja. Några minuter på varje sida räcker för medium rare.
Skiva upp kött och servera med sås och ris i salladsblad samt kimchi och namul. Ät gärna salladspaketen med händerna.