Tataki är en populär japansk förrätt, som går att göra både på fisk- och nötkött. Tataki innebär att köttet snabbsteks på hög värme så att kärnan förblir ”rare”. Köttet skärs i tunna skivor och serveras ofta tillsammans med vårlök och ponzudressing. Fräscht, snabbt och enkelt!
Ingredienser
Biff tataki (förrätt, 8 portioner)
1 oxfilé
1 rödlök
4-5 vårlökar
1 citron
Ponzu, färdig eller hemmagjord
Salt och peppar
Gör så här
Ta ut köttet ca 1 timme före tillagning och låt det bli rumstempererat. Skär ut mittenbiten (för instruktioner, se video nedan). Krydda rikligt på alla sidor med salt och nymalen svartpeppar.
Skär rödlök och salladslök i lövtunna skivor. Lägg i isbad. Då blir smaken mildare och du behåller lökens frasighet.
Förvärm en rostfri stekpanna. Stek oxfilén på hög värme i matolja ca 3 till 4 minuter per sida, så att utsidan blir krispig och insidan ”rare”. Låt därefter köttet vila i ca 10 minuter.
Lägg rödlöken på ett serveringsfat och lägg den tunt skivade oxfilén ovanpå. Garnera med vårlök och några skivor citron och ringla till sist ponzudressing över köttet. Färdigt att servera!
SÅ STYCKAR DU OXFILÉ
I Globals knivskola lär Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, dig att putsa filén ren från fett och hinnor samt vad du bör tänka på när du portionerar köttet.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.