Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar i sin knivguide hur du använder olika modeller på rätt sätt och går igenom vilka råvaror de passar för.
För att kunna skära grönsaker och rotsaker med säkra, raka snitt är en grönsakskniv det bästa valet. Kniven har ett högt blad med kort spets, vilket gör att en grönsakskniv på 18 cm är lika stor som en kockkniv på 26 cm borträknat den främsta delen. Detta ger grönsakskniven väldigt bra kontroll och styrning, vilket förenklar vid tekniker som julienne och brunoise.
Grönsaksknivens blad är rundat, vilket gör att den rullar bra på skärbrädan. När du hackar örter eller skivar grönsaker är detta väldigt praktiskt. Höjden på bladet ger även kniven mycket styrka, så den passar bra till tuffare rotsaker. Samtidigt är den bra för precisionsarbete såsom att skära lök, då den korta spetsen ger dig kontroll nog att inte skära hela vägen in till roten.
Grönsaksknivar
För den som lagar mat med mycket grönsaker är detta en riktig stjärna i knivstället. Grönsakskniven är väldigt mångsidig och bör alltid finnas med i en stabil knivuppsättning.
Gillar du att ta ut svängarna i din matlagning? Då kan det vara dags att utöka knivsamlingen. Här tipsar Sebastian Gibrand om några vassa knivmodeller att ha koll på.
Julienne och brunoise är två uttryck som används flitigt i proffsköket. Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, visar hur du bemästrar teknikerna – med rätt knep och knivar.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.