Vad skiljer en cognac från en brandy? Och i vilket glas gör sig drycken bäst? Här är några snabba fakta till dig som vill få bättre cognacskoll.
Stil, stavning, VO och XO… Cognac är en dryck som väcker många frågetecken. Låt oss börja med att reda ut det mest grundläggande – vad är egentligen cognac? Cognac är en typ av brandy, det vill säga ett destillerat vin som lagras på ekfat. Det som är speciellt med cognacen är att den är ursprungsskyddad. Endast brandy från vindistriktet Cognac i Frankrike får kallas för cognac, på samma sätt som endast mousserande vin från Champagne får kallas för champagne. Däremot är det ingen skillnad på cognac och konjak. Det är bara två olika sätt att stava drycken på.
DRUVOR I COGNAC
Cognac görs på vin av gröna vindruvor. Den mest populära cognacsdruvan heter Ugni Blanc. Totalt är åtta olika druvor tillåtna i drycken, men de andra druvsorterna används inte alls i samma utsträckning. Ugni Blanc ger ett syrligt och alkoholsvagt vin som passar väldigt bra att destillera. Att cognac görs på druvsaft ger spritdrycken en naturlig fruktsötma, något som särskiljer cognacen från whisky och annan sprit som görs på spannmål. Typiska inslag i en lagrad cognac är torkad frukt, vanilj, nötter och choklad.
LAGRAS I MINST 2 ÅR
Enligt lag måste all cognac fatlagras i minst två år. Exakt hur länge den har legat på fat kan vara svårt att utläsa av etiketten. ”VO” och ”XO” står exempelvis för ”Very Old” och ”Extra Old”, vilket inte säger särskilt mycket för den som är oinvigd.
En förklaring av de vanligaste beteckningarna:
*** eller VS – lagrad i minst 2 år
VSOP, Resérve eller VO – lagrad i minst 4 år
Napoléon eller Exellence – lagrad i minst 6 år
XO, Extra, Or eller Hors dAge – lagrad i minst 10 år
PASSAR I GLAS & KUPA
Vilket glas är då det bästa cognacsglaset? Här finns det några olika alternativ. Om det främst är smaken du vill åt är ett tulpanformat glas att föredra. Glasmodellen används ofta på provningar, eftersom formen hjälper till att koncentrera aromerna i en cognac. Du kan även välja att behandla din cognac som en whisky och avnjuta den i rakt drinkglas tillsammans med en droppe vatten eller två. Till sist är cognacskupan det självklara valet för den som sätter pris på stil och känsla.
PASSAR TILL DRINKAR
Det flesta dricker nog sin cognac som den är, eller som avec till kaffet. Vad många inte vet är att cognac även går utmärkt att använda som bas i drinkar. Cognac och citrus är till exempel en bra kombination som vi bland annat hittar i klassikern Sidecar. En annan trevlig cognacsdrink är Bombardino. Det är en gräddig historia som spetsas med cognac och ägglikör – perfekt att servera som avslutning på middagsbjudningen!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.