En våg av gin har sköljt in över Sverige. Men vad vet du om tillverkning, ginstilar och drinkar? Vi lär dig grunderna ihop med Linn och Jacob från Fjäre Gin.
Gin är starkt förknippat med England, men förlagan till gin kommer faktiskt från Nederländerna. Det var på 1600-talet som engelsmännen började att tillverka ett eget enbärsbrännvin efter inspiration från den holländska genevern. Spritdrycken blev snabbt populär hemma i stugorna och på 1700-talet drack engelsmännen nästan lika mycket gin som öl. I början på 1900-talet gjorde ginen en klassresa, från ”fyllegin” till ”fingin”. Detta tack vare lanseringen av klassiska cocktails som Dry Martini, Negroni och French 75.
Att gin återigen fått en glansperiod beror mycket på ett ökat intresse för gindrinkar, men också beroende på det större utbudet av ginsorter. Idag tillverkar både små och stora producenter hantverksmässig gin med personlig touch. Fieruaas Distillery är ett litet halländskt familjedestilleri som bidragit till att sätta Sverige på ginkartan.
TILLVERKNING
Enklaste sättet att tillverka gin är att hälla olika essenser i sprit. Resultatet kallas då bara för gin. Distilled Gin är något helt annat – och det är det som tillverkas i kopparpannan på Fieruaas Distillery.
Distilled Gin framställs genom att en bassprit på minst 96 procent alkohol omdestilleras tillsammans med enbär och andra godkända kryddningar. Det är en dyrare metod, men den ger ett betydligt mer smakfullt resultat. Den sprit som används vid gintillverkning är en neutral bassprit som är gjord på exempelvis potatis, majs eller säd. Basspriten vattnas ur och blandas med önskade kryddor. Vissa kryddor macererar i spriten medan andra tillsätts i destilleringspannan och lakar ur med ångorna. Tekniken varierar lite beroende på producent och typ av krydda.
Som ginproducent har du stor frihet i valet av kryddor och aromer. Frånsett att enbär måste vara tongivande finns det egentligen inga regler för vilka kryddor som måste ingå i gin. Av den anledningen är spritdrycken populär bland små producenter som tycker om att laborera med smaker. Givetvis är det inte antalet kryddor utan kvaliteten och hanteringen som avgör hur bra en gin i slutänden blir. Normalt sett smaksätts gin med en handfull olika ingredienser utöver enbär. Några vanliga exempel är: korianderfrön, fänkålsfrön och citrus. Det är också dessa ingredienser som, tillsammans med enbär och pors, utgör kryddningen i Fjäre Rare Distilled Gin.
Distilled Gin: Distilled Gin framställs genom att en neutral bassprit omdestilleras tillsammans med enbär och andra godkända kryddningar. Enligt regelverket måste enbär vara den mest tongivande kryddan. Efter destillering späds ginen till en alkoholhalt på minst 37,5 volymprocent.
London Dry Gin: En variant på Distilled Gin. Skillnaden är att du inte får addera kryddor eller aromer efter destillering i en London Dry Gin. Det gör att ginsorten generellt är torr i stilen. Namnet London Dry Gin är ingen ursprungsmärkning, utan ginsorten kan tillverkas överallt.
Oak Gin: Oak Gin, eller Cask Gin, är en lagrad gin. Det spelar ingen roll om det är en Distilled Gin eller en London Dry Gin i grunden, utan det är upp till varje producent att välja stil. Vanligast är att lagra ginen på ekfat några månader efter destillering. Fatlagringen ger ginen en gyllene färg och en fatlagrad karaktär.
Navy Strength: Navy Strength Gin är, som namnet antyder, en stark gin. Efter destillering späds den till en alkoholhalt på 57 volymprocent. Ginstilen kom till på 1700-talet efter önskemål från den engelska flottan. De ville säkerställa att krutet ombord skulle gå att antända även om det råkat bli nedstänkt av gin, därav hamnade den på 57 volymprocent.
Det är inte för inte som gin är en av världens mest omtyckta drinkingredienser. De typiska aromerna av enbär, citrus och örter lyfter smaken i mängder av drinkar och cocktails. I videon blandar Linn och Jacob två favoritdrinkar, där deras Rare Distilled Gin verkligen gör sig rättvisa. Vad sägs om en apelsindoftande GT eller en Dry Martini med twist?
Vill du veta mer om gin? Vi lär dig grunderna tillsammans med Linn och Jacob från Fjäre Gin. I det här avsnittet går vi igenom skillnaderna mellan några vanliga ginstilar.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.