Dags att spetsa till hemmabaren! Tillsammans med dryckesexperten David Kringlund har vi satt ihop en guide med alltifrån redskap till spritsorter och glas.
Vilken är den snabbaste vägen till godare drinkar? Ja, den frågan ställde vi till dryckesexperten och Youtubern David Kringlund. Enligt honom finns det några saker som är bra att tänka på. Dels behöver du, rent praktiskt, öva dig på att blanda drinkar. Dels behöver du fylla på med ny kunskap, för att lättare förstå vilken typ av drinkar du gillar.
– Det finns inget rätt eller fel. Det finns kanske föredragna ramar som man borde förhålla sig till. Men i slutänden ska ju drinken smaka gott. Och smaken kan man ju bara själv bedöma, säger han.
David vill också framhäva betydelsen av en välplanerad hemmabar. För att du ska lyckas med drinkarna krävs det givetvis att du har rätt ingredienser hemma, men även rätt redskap och glas.
– Rätt glas till rätt drink är verkligen att föredra. Det är en av de ramar som jag tycker att man ska förhålla sig till. Det finns en massa små funktioner och finesser med olika drinkglas och därför är det viktigt att det blir rätt, tycker David.
GOD GRUNDSPRIT
1. Whiskey – Många väljer att dricka whiskey som det är, men det är också en spritsort som går utmärkt att använda som bas i drinkar. Till exempel är det huvudingrediensen i Whiskey Sour och i klassikern Old Fashioned. Två drinkar som är väl värda att testa!
2. Vermouth – Vermouth finns i en torr, ljus variant och en sötare, röd variant. Använd den ljusa till Dry Martini och den röda till Milano Torino. Milano Torino är föregångaren till Negroni och en riktig favorit hos David. Drinken blandas på lika delar campari (från Milano) och vermouth (från Turin).
3. Rom – Även rom finns i en mörk och en ljus variant. Dark & Stormy är en populär drink på mörk rom, medan Mojito och Daquiri är exempel på drinkar med ljus rom. David vill slå ett slag för den syrliga Daquirin som han tycker lätt hamnar i skymundan av Mojiton.
4. Gin – Gindrinkar har fått ett rejält uppsving på senare år. Här hittar vi såklart GT:n, likaså är det huvudingrediensen i en välbalanserad Dry Martini. För den som önskar en lättare drink är Tom Collins ett tips! Här får ginen sällskap av sockerlag, citron och sodavatten.
5. Tequila – Tequila är mer än bara shots. Spritsorten gifter sig väl med citrusfrukter och är basen i flera fräscha sommardrinkar. Margarita är en given favorit, men David nämner även Paloma som en bubblare. Kombinationen av tequila och grapefruktsläsk ger både en fantastisk färg och smak.
6. Vodka – Vodka passar lika bra till syrliga som till söta drinkar. Om du blandar spriten med citron, sockerlag, äggvita och soda får du en frisk och fluffig Vodka Fizz. Väljer du i stället kaffelikör och mjölk får du en White Russian i glaset – en oerhört omtyckt dessertdrink!
SE FLER DRINKTIPS
BRA BARPRYLAR
1. Flask-/vinöppnare – Två i ett! Pulltex populära öppnare Pulltaps är kanske främst känd för sin korkskruv, men faktum är att den även har en utfällbar kapsylöppnare. Det är ingen slump att bartenders världen över använder sig av denna öppnare.
2. Cocktailsked – En sked med extra långt skaft som du bland annat behöver för att kunna röra om i höga drinkglas och mixingkannor. Skeden från Cocktail Club har ett spiralformat mönster i skaftet, vilket gör att du kan skifta vätskor med ett imponerande resultat.
3. Jigger – Blanda drinkar som proffsen! Med en jigger, eller måttkopp, kan du snabbt och enkelt hälla upp rätt mängd dryck i glaset. Koppen är vändbar och har ett mått på 2 cl på ena sidan och 4 cl på andra.
4. Shaker – Här är ett måste till varje hemmabar. En shaker behöver du till alla drinkar som ska skakas före servering, allt ifrån cocktails med trögflytande sockerlag till drinkar med krossad is eller skummig äggvita.
5. Strainer – Har du en drink som ska blandas med is men avnjutas utan? Då är en strainer, eller drinksil, ett användbart redskap. Genom att hålla silen över öppningen på shakern kan du hälla ut drinken utan att isen följer med.
6. Muddlare – En muddlare är bartenderns svar på en mortel. Genom att stöta dina färska örter, kryddor eller citrusskal med en muddlare frigörs aromerna och du får en mer intensiv smak i din drink.
SE FLER BARPRYLAR
DESIGNADE DRINKGLAS
1. Sour – Med sin höga stam och utsvängda kupa är Sourglaset en favorit bland bartenders. David menar att kupan är fördelaktig för just sourdrinkar, eftersom den ger en jämn fördelning mellan äggviteskum och drink.
2. Neat – Det lilla Neatglaset passar särskilt bra till sprit som avnjuts ”neat”, det vill säga utan is eller vatten. Några exempel är whisky, bourbon och cognac. I mönstret på glaset finns en markering för 6 cl, vilket är till stor hjälp när du häller upp.
3. Highball – Highballglaset är särskilt framtaget för longdrinks som Mojito, GT och Tom Collins. Den här typen av drinkar serveras ofta med en riklig mängd och gör sig därför bäst i ett högt och rymligt glas.
4. Rocks – Rocksglaset passar till drinkar som avnjuts ”on the rocks”, det vill säga med krossad is eller stora iskuber. Glasmodellen är vanlig i drinksammanhang och kallas även för Old Fashioned-glas efter drinken med samma namn.
5. Fizz – Fizzglaset liknar Highballglaset, men är något smalare i modellen och har en helt slät insida. Den släta insidan gör att fizzdrinkar, som exempelvis Vodka Fizz, inte skummar över när du häller upp.
6. Nick & Nora – Cocktailglaset Nick & Nora finns på många barer runtom i världen. Det är framför allt en perfekt match till Dry Martini. David menar att de välvda kanterna innesluter drinken och gör att den upplevs som mindre ”spritig”.
SE FLER DRINKGLAS