För att hantera en mandolin säkert och smidigt finns det några saker att tänka på. Benriners ambassadör Filip Poon visar hur du hanterar det vassa redskapet på rätt sätt!
Benriners stabila och skarpa mandoliner blir lätt en favorit i köket. Det mångsida redskapet kan användas till det mesta när du känner dig säker och bekväm med den, som för att blixtsnabbt skiva lök för en pastasås eller fixa en sallad med skivad gurka och fänkål. Samtidigt är det viktigt att ha rätt teknik med det skarpa bladet, och här går vi igenom några viktiga saker att tänka på.
SÅ ANVÄNDER DU EN MANDOLIN RÄTT:
Ställ in rätt tjocklek
På baksidan av mandolinen ställer du in hur tjocka skivor du vill få ut när du strimlar. Skruva på reglaget för att få plattan den sitter på att åka ned eller upp. Vänd sedan på mandolinen och se till att med lätt hand justera så att plattan ligger rakt i linje med den vassa eggen.
Använd korrekt teknik
Placera mandolinen stabilt mot underlaget. Ha ett fast grepp om själva mandolinen, men en lätt hand när du skivar. Placera det du ska skära mot ena kanten för stabilitet och dra sedan utan för mycket tryck fram och tillbaka. Bladet är så skarpt att du inte behöver trycka hårt för att skära, och märker du att det går trögt är det nog snarare dags att slipa än att använda mer kraft.
SKYDDA FINGRARNA
Om du ska skiva något litet, eller har kommit så pass långt ned på din grönsak att inte mycket kvarstår, är det dags att plocka fram fingerskyddet för extra säkerhet. Fingerskyddet har taggar på ena sidan som trycks ned i råvaran, vilket gör att du får en barriär mellan handen och bladet och kan skiva säkert.
Montera utbytbara blad
Två av Benriners storlekar kommer med extra blad som monteras för att strimla i tunna stavar, eller julienne som det heter på franska. Bladen är i tre olika storlekar för tunnare eller tjockare strimlor. De monteras genom att skruvas fast på baksidan av mandolinen, nära det fasta bladet. Se till att det sitter säkert innan du vänder och börjar skära.
Välj rätt storlek för ändamålet
Det finns tre olika storlekar på mandolinerna från Benriner. Välj den storleken som passar dig bäst och det du vet eller tror att du kommer att skära mest av. Mellanstorleken passar för det mesta, men om du till exempel gillar att hyvla stora rotfrukter passar en jumbo bäst. Se bara till att den får plats i köket där den kan ligga nära till hands, för när man väl börjat använda mandolinen är det svårt att sluta.
Filip Poon visar hur du lagar en elegant version av den klassiska, franska rätten ratatouille som bland annat består av zucchini, aubergine och tomater.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.