Längs Bohusläns kust guppar tusentals gråblå tunnor omkring i vattnet till synes helt obetydliga men under dem växer blåmusslor på band som inte bara är en delikatess utan också en tillgång för vattnet i skärgården.
Runt Mollösund på Orust har Anders Granhed, även kallad Mr. Mussla, sina odlingar i det vackra landskapet. Han har varit verksam sedan 1979 med företaget Scanfjord som är Sveriges största leverantör och står för 95 procent av svensk musselproduktion och 100 procent av alla KRAV-certifierade blåmusslor. 2016 fick Anders pris som Årets Företagare i Västra Götaland med motiveringen:
”Genom målmedvetet arbete och en stark tro på sin verksamhet, har han skaffat sig en stor kompetens och erfarenhet. Med ekologiskt försvarbara metoder, egenutvecklad teknik och service har han utvecklat sitt företag till Sveriges största inom sin bransch, med en marknad över hela Norden och delar av Europa”.
För att odla musslor behöver Anders veta exakt när det är rätt tid att sänka ner repen som musslorna ska växa på. Han berättar att det biologiska fönstret inte är så stort. Musslorna leker i maj under några veckors tid och efter det är det dags att släppa ner repen för ynglen att fästa och växa sig starka på. Lägger han i dem för tidigt eller för sent växer det för mycket annat på dem.
Det är lätt att tro att det bara hänger ett rep under varje boj som syns utmed västkusten men under dem sprider sig ett helt nät av rep som på en odling kan vara så långt som 2,5 mil. Tekniken Scanfjord använder sig av kommer från ett Chalmersprojekt som en bekant till Anders drev i början av 70-talet. Anders har utvecklat sättet repen är fästa så att de ska få ut så mycket som möjligt av platsen under vattenytan.
Repodlade musslor har fördelen att de blir större och har mer kött i sig på grund av det näringsrika, friska vattnet som strömmar omkring dem. Eftersom de inte kommer i kontakt med botten innehåller de heller ingen sand eller lera. När väl repen lagts ner sköter odlingarna nästan sig själva och behöver bara tillsyn då och då. Blåmusslan är en klimatsmart produkt som lever på alger och plankton. Den binder kvävet i vattnet vilket minskar risken för övergödning och kan göra stor skillnad för vattenkvalitén. Vilda blåmusslor växer utmed klippor, i sandbankar och på lerbottnar och måste krattas upp vilket kan förstöra havsbotten.
Odlingsplatserna väljs med omsorg så att musslorna alltid växer i strömmande rent vatten med god näringstillförsel vilket ger en hög köttprocent och även vackra skal. Skageracks kalla, salta och friska vatten ger gynnsamma förhållanden för musslorna att växa i. Musslorna skördas hela året och Scanfjord är stolta över att stå för hela produktionsprocessen, från odling till rensning, förpackning och försäljning. Varje vecka åker Anders själv ut till odlingarna och tar prover för att kontrollera vattenkvalitén och säkerställa att musslorna är ätbara. Skulle ett område inte vara ”säkrat”, som man säger när det godkänts, så har Scanfjord många andra odlingar att skörda från. Detta gör dem till en pålitlig leverantör som alltid kan leverera enligt kundernas önskemål.
Scanfjord har utvecklats bättre än de få andra musselodlare som finns i Sverige och Anders har en ödmjuk förklaring om att en del av framgången beror på att han har så pass många odlingar och att
vattenkvalitén är så bra.
– Orust är litet geografiskt men skillnaden på vattnet oceanografiskt är väldigt stor. Man kan förklara det som att det alltid finns förhållanden som gör det möjligt för oss att skörda musslor, säger Anders.
Vi åker med Anders och hans son Kristoffer ut på en av båtarna för att se hur odlingarna ser ut. Som ung arbetade Kristoffer mycket på Scanfjord men idag är han inköpare på Sundqvist. Han har gjort det mesta i produktionen men fick också som riktigt ung agera ejdervakt. Ejder är en havsfågel som gärna förser sig på musslorna och är det största hotet för tillväxten. Därför skickar Anders ut båtar som åker runt och skrämmer iväg fåglarna när det är som störst risk.
Båten vi befinner oss på har en vinsch med en stor krok på för att plocka upp repen med. På den första odlingen vi besöker har repen legat i vattnet sedan i juni och när de vinschas upp är de fulla med små musslor. De behöver växa i minst 15 månader innan de kan skördas. Ofta plockas de när de är mellan 18-24 månader och upp till ungefär 3 år, efter det blir musslorna för stora. På den andra odlingen ser vi en ställning med bassäng under.
Anders berättar att han ofta blir kontaktad för att vara med i olika forskningsprojekt. Denna tillhör ett norskt projekt som ska utveckla laxodling. SMHI har också en forskning på gång tillsammans med Scanfjord för att bland annat studera syrebrist, övergödning, försurning och klimatförändringar i havet.
Det är väl känt att musslor förbättrar kvaliteten på vatten genom att äta plankton som i för stora mängder bidrar till övergödning och algblomning i haven. Därav förknippas ofta musslan med att den renar havet, vilket är fel. Kväve och fosfor göder växterna och Bohusläns hav har för mycket av dessa vilket kan leda till syrebrist, men när musslorna äter alger och plankton minskar tillväxten och vattnet förbättras.
Från båten kommer musslorna i stora säckar som väger minst ett ton. I fabriken, ett stenkast från kajen, kyls de med nerkylt saltvatten tills de är redo att paketeras. En maskin tar bort ”skägget” på musslorna, den delen som musslorna använder för att växa fast med, och skrubbar rent musslor från påväxter. Därefter sker en manuell gallring av musslorna innan de till slut paketeras i nätpåsar eller plasttråg. De senare är vanligare i Europa men börjar komma mer och mer i Sverige också. Anders berättar att fördelen med trågen är att de kan säljas direkt i kyldisken och att förpackningen är
tätslutande.
Musslor är en färskvara och ska leva ända fram till grytan. De är enkla att tilllaga, extremt proteinrika och har ett högt näringsvärde samtidigt som fettinnehållet är lågt och av det nyttiga slaget som är rikt på Omega 3. Musslorna är goda året runt men de är som godast på vintern/våren när vattnet är kallt och de är som mest fullmatade.