Vinkokta musslor, eller Moules marinières som det heter på franska, är bland det läckraste du kan bjuda på. Gör din egen aioli eller köp färdig om du har bråttom och servera med frasiga baguetter, så har du en lyxmåltid på ett kick.
Ingredienser
Musslor (4 portioner)
1 kg odlade blåmusslor
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 dl vitt vin
2 dl grädde
Färsk (back)timjan
Persilja
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Skölj musslorna, plocka bort de som inte stänger sig. Hacka all lök och fräs med timjan. Tillsätt vitt vin och koka upp på hög värme. Koka musslorna 2-3 min, vänd försiktigt med hålslev. När de öppnat sig lyft upp dem och lägg åt sidan.
Koka ihop buljongen som är kvar till hälften. Tillsätt grädde och låt koka till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar vänd ner musslorna och strö över rikligt med hackad persilja. Servera med färskt bröd till.