Havets gröna skafferi
I Sverige har alger och tång blivit allt mer populärt, särskilt norialger som vi lärt oss att uppskatta tack vare sushin. Men företaget Catxalot vill att vi ska äta ännu mer tång och alger.
– Vi vill lära folk att själva plocka tång och tillaga den, säger grundaren Linnéa Sjögren.
Företaget Catxalot plockar och torkar tång, som de sedan säljer till restauranger och kockar runt om i Sverige. Bland deras kunder finns Restaurang vRÅ, Gunnebo Slott och Trädgårdar, Esperanto och Gastrologik. Det hela tog fart när Tommy Myllymäki hörde av sig inför Kock-EM 2014 och ville använda tång till sin tävlingsrätt.
– Vi trodde först att det var ett skämt, säger Jonas Pettersson som tillsammans med Linnéa Sjögren är grundare av företaget.
Jonas berättar att Tommys koordinator ringde den 1 april och sa att de var intresserade av att använda Catxalots tång i tävlingen. Trots datumet var frågan på fullaste allvar och med tångens hjälp vann Tommy EM.
Vi följer med Jonas och Linnéa när de plockar tång en vårdag i mars. Platsen är Öckerö i Göteborgs norra skärgård, där vattnet är som renast och klipporna bekväma att plocka från. Medan Linnéa plockar vid klippkanten dyker Jonas ner i det 3-gradiga vattnet för att plocka tång som inte växer vid strandkanten. Sockertång är en sådan sort. Den växer underifrån och plockas från roten. Sockertång och fingertång är populära i matlagning och lätta att använda. Fram till midsommar är tången som allra finast, men det går att plocka den i rena kalla vatten ända fram på höstkanten.
Linnéa berättar att de vill lära folk att själva plocka tång och tillaga den. Tången är gratis och du kan plocka så mycket du vill för husbehov.
– Dessutom behöver du inte oroa dig för att plocka giftig tång, för det finns inte. Det finns bara sorter som smakar mindre bra, säger hon.
Linnéa och Jonas håller workshops, föredrag och tångsafaris där de lär ut om tångens hälsosamma effekter och hur du tillagar den. Sedan en tid tillbaka hyr de även en charmig lokal i Havstenssund som de använder som matlagningsstudio och tångbutik. Flera av produkterna som säljs i butiken tillverkar de själva av olika typer av tång.
– Vi vill att folk ska bli medvetna om tångens positiva effekter, exempelvis att den tar upp kväve och fosfor, vilket motverkar övergödning i haven, säger Linnéa och fortsätter.
– Andra fördelar är att ju mer du plockar desto mer växer det. Den innehåller också ofantligt mycket nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Den tidiga vårtången är havets primörer, riktiga delikatesser som vi får med oss i lite olika sorter för att själva prova att tillaga. Blåtångsknopparna behöver bara blancheras i någon minut, berättar Jonas, och sockertången går att steka till krispiga tångchips.
Tångfakta:
• Plocka alltid tång på platser med rörligt, friskt vatten.
• Förvara tång i kylskåp, så håller den ca 3-7 dagar.
• Torka tång i ugnen på 40-70 grader med luckan på glänt.
• Tång innehåller mängder av vitaminer, mineraler, omega-3 och proteiner. Det är dessutom ekologiskt hållbart.
• Rekommenderat intag är 5-10 g/dag (torkad vikt) på grund av jod.
Vill du veta ännu mer om tång? Besök Catxalots hemsida och webbshop.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide