Sommarens stora mathelg är här! Vanligast är att fira midsommar med sill på dagen och grill på kvällen. Varför inte tänka utanför grillen i år och bjuda på en lyxig trerättersmiddag?
Vad är väl en midsommar utan sill, färskpotatis, jordgubbar och… ösregn? Ja, att det kommer en regnskur på midsommarafton är snarare regel än undantag. Men varför envisas med att stå ute i regnet och grilla när det finns en massa goda rätter att laga inomhus? Här är en trerättersmeny med somriga recept från några av Sveriges främsta kockar.
Låt dig inspireras av våra recept-, vin- och produkttips!
Förrätt
En grön förrätt ger färg till middagen. Testa Sofia B Olssons härliga, havsdoftande gurka! Receptet är hämtat från menyn på hennes restaurang vRÅ i Göteborg.
LÄS MER
Huvudrätt
Lyxa till det med stekt röding till huvudrätt. I Filip Poons recept får rödingen sällskap av ugnsrostade primörer och spenatkräm. Lika läckert för ögat som för smaklökarna!
LÄS MER
Dessert
Sugen på jordgubbar, men trött på jordgubbstårta? Här är en härlig kompott toppad med färska och torkade jordgubbar, vit chokladmousse samt jordgubbsgranité. En given succé!
LÄS MER
SKÅLA I RosÉ
Vad passar bättre till midsommarmenyn än ett riktigt somrigt vin? Rosévin funkar till allt men passar till inget, hette det förr. Men faktum är att rosé är ett fantastiskt matvin och ibland också det bästa alternativet till en rätt. Ett torrt, friskt rosévin passar utmärkt till både krispiga och örtiga maträtter, till exempel stekt fisk, örtsås och färska grönsaker. Här får de delikata grönsakssmakerna komma fram utan att drunkna i vinet.
LÄS MER
Blomstertid
Att lägga sju sorters blommor under kudden är en fin midsommartradition. Plocka gärna några extra blommor och använd som dekoration till maten! Flera av våra vanligaste trädgårdsblommor går alldeles utmärkt att äta.
LÄS MER
UPPGRADERAD UPPDUKNING
Förhöj middagen med en lyxig dukning! Vackra fat, bestick och glas är sådant som verkligen gör det där lilla extra för helhetsupplevelsen. Midsommar är ett perfekt tillfälle att ta fram de druvspecifika Riedelglasen från finskåpet. Maten kan du med fördel servera direkt på tallriken, men häll upp rosévinet i en glaskaraff från Riedel. Det ger inte bara ett trevligare intryck – karaffen hjälper också vinet att blomma ut ordentligt. Goda tillbehör, såsom en fräsch sallad eller ett nybakat bröd, kan gärna få stå framme på bordet under middagen. Se bara till att uppläggningen håller samma nivå som resten av dukningen. Här är serveringsbesticken från Global och träskärbrädorna från Zassenhaus helt rätt att använda.