Foto: Samuel Unéus
En god och saftig vegoburgare som blir komplett tillsammans med picklad jalapeño och het jalapeñomajonnäs.
Enkelt – men utsökt. Detta recept på het portabelloburgare kommer från stjärnkocken Jessie Sommarströms kokbok "Fågel, fisk eller baljväxtlasagne : konsten att välja rätt och bli en stjärna i köket" och är ett perfekt alternativ till den klassiska burgaren.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Portabelloburgare:
4 st portabellosvampar
3 st kvistar timjan
2 st vitlöksklyftor
4 st stora skedar
ärtmole
½ st silverlök
valfri sallad
3 msk rapsolja
1 msk smör
4 st hamburgerbröd
Jalapeñomajonnäs
1 dl majonnäs (egengjord eller köpt)
8 st kvistar koriander
1-2 msk picklad jalapeño
Picklad jalapeño
2 st jalapeño
1 msk ättika
2 msk strösocker
1 tsk salt
3 msk vatten
Gör så här
Preppa:
Repa bladen från koriandern. Hacka stjälken. Låt den picklade jalapeñon rinna av på hushållspapper – finhacka sedan. Skala och skiva silverlöken tunt på mandolin (eller med kniv om du ej har en sådan). Akta fingrarna! Lägg löken i en skål med kallt vatten och några isbitar. Skala vitlöken och krossa den. Ta bort foten från portabellon.
Picklad jalapeño:
Blanda ättika, socker, salt och vatten i en skål. Rör ihop tills sockret löst sig. Tvätta och skiva jalapeño tunt. Lägg skivorna tätt på varandra i en liten glasburk eller skål. Häll över lagen. Låt dra över natten. Förvara i glasburk i kylen.
Jalapeñomajonnäs:
Blanda ihop finhackad jalapeño och korianderstjälkar i en skål tillsammans med majonnäs. Om du är känslig för hetta kan du ta en mindre mängd jalapeño.
Burgare:
Hetta upp en stekpanna med olja, på medelvärme. Stek svampen på ena sidan, i cirka 8-10 minuter. Stektiden kan variera något beroende på svampens storlek. Vänd och stek svampen på andra sidan, tills svampen mjuknat. Lägg i smöret i pannan, tillsammans med de krossade vitlöksklyftorna och timjankvistarna. Var försiktig så det inte stänker. Stek ytterligare 2 minuter. Salta och peppra. Ta upp svampen ur pannan och lägg på en tallrik. Höj temperaturen på spisen och stek hamburgerbrödet på den skurna sidan i samma panna tills det får färg.
Montering:
Ta upp brödet från pannan och lägg på en tallrik. Bred på jalapeñomajonnäsen. Bygg sedan burgaren med sallad, ärtmole, silverlök, korianderblad och portabello. Avsluta med brödet på toppen. Om du önskar mer hetta kan du ha på extra picklade jalapeños på burgaren.
Servera!