Spetsa dina kunskaper i baren tillsammans med isexperten Sebastian Solstad Törnell! Här hjälper han dig att välja rätt is till rätt glas och typ av drink.
Det finns mycket att tänka på när det kommer till drinkar. Spritsort, blanddryck, garnering – givetvis. Sedan vet vi att det är viktigt att servera i rätt drinkglas för att maximera smakerna. Men isen då? Ja, enligt Sebastian Solstad Törnell är det få som inser vikten av att ha rätt mängd is i drinkmixen.
– En vanlig missuppfattning är att isen förtar drinkens styrka. Men det är helt tvärtom. Om du har för lite is kommer drinken att smälta snabbare och bli blaskig. Men har du mycket is, så kyler isen sig själv. Då håller den längre och drycken blir mycket godare, säger han.
Sebastian vill också poängtera skillnaden mellan is och is. Hur isen är tillverkad, vilken form och vilken storlek den har kommer också att påverka upplevelsen av drinken. Kanske låter det krångligt? Men det behöver det inte vara. Följ Sebastians fem istips för att få till perfekt balanserade drinkar!
Cocktails
– En stor isboll i en cocktail, till exempel en Cosmopolitan, är ju väldigt visuellt snyggt. Men det finns också en funktion. Isbollen har fördelen av att den inte har några hörn. Det gör att mindre yta kommer i kontakt med vätskan och att isen smälter långsammare.
– Samma melodi. Vi vill välja is som kyler väl och inte smälter för fort. Små bollar har inga hörn och smälter därför långsammare än små kuber. Om du gör ett recept på en Gin & Tonic och det kommer i för mycket vatten, då rubbas hela balansen i den.
– I en hög drink vi vill få en hög kyla, alltså passar det bra med en stav. Om vi i stället lägger i två, tre isbitar i glaset kommer isbitarna flyta upp och då blir det ingen kyla längst ner i glaset. En lång, solid stav i rätt längd anpassat för glaset smälter också långsammare än flera mindre kuber.
– I Negroni, Old Fashioned och andra drinkar som serveras ”on the rocks” handlar det om att du vill ha en stor massa av is i ditt glas. Om du har en stor isbit som fyller ut glaset, så kommer isens kyla ta överhand och isen håller sig mycket längre.
– Det finns några fall när du vill att isen ska vattna ur drinken – och då är krossad is bra. När kross-isen smälter kommer drinken att bli lite slushig. Isen passar till Moscow Mule och Mojito, men även till starka drinkar som Caipirinha. Caipirinha bygger bara på sockerrörsbrännvin, lime och socker. Om du hade haft iskuber i den, så hade upplevelsen blivit väldigt annorlunda och smaken av ren sprit hade varit mycket mer framträdande.
Sebastian använder klar-is i olika former till sina drinkar. Klar-isen är inte bara snyggare än ”vanlig” is. Den smälter dessutom långsammare och innehåller inga aromer eller smakämnen. I videon visar Sebastian hur du gör din egen klar-is hemma i köket.
Det började med en liten ismaskin för hemmabruk. Idag levererar Sebastian Solstad Törnell is till barer runt om i hela Sverige. Häng med oss på ett besök i Sebastians isfabrik!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.