Det började med en liten ismaskin för hemmabruk. Idag levererar Sebastian Solstad Törnell is till barer runt om i hela Sverige. Häng med till isfabriken i utkanten av Göteborg, där vi bland annat lär oss skillnaden mellan volym-is och klar-is.
I en industrilokal i Västra Frölunda har Sebastian Solstad Törnell byggt upp sin isbusiness. Här produceras is i alla dess former, från stora säckar med kuber och kross-is till måttbeställda stavar som sågas ut för hand. När vi glider in i fabriken på onsdagseftermiddagen håller Sebastian och hans medarbetare på att göra is med insprängda blommor, efter förfrågan från en kund.
– Utmaningen är att få blommorna att frysa utan att färgen läcker ut i isen, förklarar Sebastian som än så länge inte är helt nöjd med resultatet.
Att säga att Sebastian är insnöad på is är ingen överdrift. Med sitt företag ”Isbudet” har han, på bara några år, etablerat sig som en av Sveriges främsta leverantörer av is. Men var kom egentligen idén ifrån från början? Det är en fråga som snabbt poppar upp, då han guidar oss runt mellan frysar och krossmaskiner.
Sebastian började sin yrkesbana som bartender, vilket gör att han tidigt lärde sig att uppskatta vikten av bra is. Men enligt Sebastian själv var resan från drinkar till is långt ifrån spikrak. Nej, faktum är att det krävdes två varv runt jorden och några år inom catering innan idén om Isbudet skulle kristalliseras.
I två omgångar, 2008–2009 och 2011– 2012, arbetade Sebastian som projektledare för Volvo Ocean Race. Det innebar att han följde med båtarna på deras jordenruntsegling, från den ena hamnen till den andra. När Sebastian slutligen ankrade hemma i Göteborg kände han ett stort sug efter att starta något eget.
– Det kliade i fingrarna efter all inspiration jag fått från att ha besökt så många olika platser i världen.
Sebastian startade upp en cateringverksamhet, där han hyrde ut sig själv som bartender till olika fester och events. Han hade besökt många renommerade barer på sina resor, vilket gjorde att han hade höga ambitioner med drinkarna. Men för att lyckas krävdes is – mycket is. Och som privatperson var det näst intill omöjligt att få tag i.
– Jag fjäskade på McDonald's, barer och hos polare som jobbade på krogen. Till slut landade jag i att jag var tvungen att skaffa mig en egen ismaskin, säger han.
Sagt och gjort. Sebastian köpte en maskin, hyrde plats på en krog i centrala Göteborg och började att göra egen is. Inledningsvis var det inga volymer att tala om. Isen var avsedd för eget bruk, för att hålla den egna verksamheten flytande. Men snacket om ismaskinen gick på sta’n och i samband med att Håkan Hellström spelade på Ullevi 2014 trillade plötsligt förfrågningarna in.
– All is i hela Göteborg var slut. Så folk hörde av sig till mig och undrade: ”Har inte du en ismaskin stående full någonstans?” Det var så idén till Isbudet föddes. Jag skulle fungera som en isakut, dit du kunde ringa om du behövde extra is, förklarar Sebastian.
Mycket har hänt sedan dess. Sebastians ismaskin har blivit en isfabrik med tre heltidsanställda. Det som började med sporadiska sändningar till vänner och bekanta är idag en rullande verksamhet med kunder i flera olika branscher, både i och utanför Göteborg. Genom ett samarbete med Grönsakshallen Sorunda kan Sebastian leverera is från Lund i söder till Luleå i norr.
Vilken typ av is är det då som kunderna köper? Bästsäljaren var i många år en låda med 25 kilo is i kubform. Sebastian refererar till isen som ”volym-is”, eftersom kuberna produceras i maskin ochgår snabbt att göra i stor mängd. Isen är oslagbar på mässor, matcher och andra event där mycket dryck kyls och serveras samtidigt.
– 2019 stod den här isen för 80 procent av vår omsättning. När alla event ställdes in fick vi ett enormt tapp. 2020 stod den kanske för tio procent, säger Sebastian och pekar på en stor låda i vit frigolit.
Inga evenemang, ingen volym-is. För Sebastian blev 2020 starten på en ny istid, där fokus skiftade från kvantitet till kvalitet. Fortfarande behövde krogar och barer is till sina cocktails. Men här dög inte vilken is som helst. I krogbranschen hade den blanka klar-isen blivit populär, som ett sätt att höja kvaliteten på drinkarna.
– Bartenders vill alltid bli bättre och ta sina produkter vidare. För några år sedan började många barer att använda sig av handpressad juice, egengjorda sockerlager och färska fruktpuréer. Nu är isen väldigt het, säger Sebastian.
Idag kyler Isbudets klar-is drinkarna på många bättre barer runt om i landet. I fabriken i Västra Frölunda tillverkas omkring 40 000 kuber i månaden, vilket gör isen till en ny klar topprodukt. Men till skillnad från volym-isen tar den både lång tid att framställa och kräver stor hantverksskicklighet.
Sebastian berättar att tricket när du tillverkar klar-is är att vattnet ska frysa från ett håll i långsam takt. Han gör jämförelsen med en istapp som hänger från ett hustak, där isen fryser på lager för lager.
– Då blir isen alldeles klar och utan luftbubblor, förklarar Sebastian.
I Sebastians stora frysboxar tar det ungefär tre dagar för vattnet att frysa till ett isblock. När blocket är redo stuvas det in i frysrummet, där det får stå i minst sex timmar och bli riktigt kallt. Slutligen måste blocket tempereras till cirka fem grader i rumstemperatur, innan det går att såga upp i kuber.
– Isen måste vara perfekt ”tempad”, så att den varken rinner eller spricker när du sågar, förklarar Sebastian.
Sebastian tar fram motorsågen för att visa sin poäng. På två röda har han kapat ett kristallklart isblock itu med ett rent, rakt snitt. Inga sprickor och inget spill. Här tar demonstrationen slut för oss. Men i verkligheten fortsätter arbetet med att såga klar-isen i mindre kuber. Därefter förpackas isen i plast följt av frigolit, innan den till sist lämnar fabriken.
– Folk förstår inte alltid vår is. Man tänker: ”Fan jag fryser is hemma, varför ska jag betala för det här?”. Men det är en exklusiv produkt – och det är mycket jobb bakom, säger Sebastian.
Förutom utseendet, finns det några andra vinster med klar-is?
– Den smälter långsammare. Det är det stora. Sedan innehåller den inga smakämnen eller aromer, i och med att den ligger i en sluten förpackning. Om du gör is på en plastbricka i frysen så kommer du att få smak från frysen i din drink. Det händer inte med den här isen –och för en bartender är det oerhört viktigt. En cocktail är en premiumprodukt och det ska det vara rätt igenom.
Hur ofta fryser ni in saker i isen?
– Vi får lite förfrågningar då och då. Jag har frusit in allt ifrån färska örter och ätbart guld till legogubbar, skridskor och LED-lampor. Många ser isen som ett nytt sätt att exponera sin produkt och det är jättekul. Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp för vad du kan göra. Det är en av anledningarna till att jag älskar att jobba med is.
så gör du klar-is hemma
1. Köp en liten kylbox med avtagbart lock.
2. Fyll boxen med kallt kranvatten, upp till ca 80 procent.
3. Ställ in boxen i frysen och låt den stå där i ett dygn.
4. Ta ut boxen ur frysen. Det ska fortfarande finnas kvar vatten i flytande form i botten.
5. Ställ kylboxen uppochner över en stor balja, så att vattnet kan rinna ut. Efter 20–30 minuter kommer isblocket att släppa från boxen.
6. Skär bort ojämnheter i ytan av isblocket. Använd en brödkniv och en stabil skärbräda.
7. Mät upp önskad storlek på isbitarna. Såga skarpa linjer efter dina mått. Knacka lätt med en gummiklubba på knivskaftet, för att få isen att dela sig. Om isen spricker, låt den vila ytterligare någon minut i rumstemperatur.
8. Dela upp hela isblocket och stoppa bitarna i en zip-påse. Förvara isbitarna i frysen fram till användning.
|