Trött på torra filéer? I videon visar Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock och Kockarnas kamp, hur du får till perfekt stekt kyckling genom att välja rätt temperatur, tid och stekpanna.
Kyckling har blivit en stor middagsfavorit – med all rätt. Köttet är både gott och magert och kan varieras i det oändliga. Men att steka kyckling är något som många upplever som svårt. Om du vill att kycklingen ska få en härlig, gyllenbrun yta och ett saftigt kött finns det några enkla knep att ta till. Låt skinnet sitta kvar. Det gäller oavsett om du steker kycklinglårfilé, kycklingfilé eller kycklingbröst. Smaken sitter i skinnet. Det är också viktigt att torka av kycklingen innan stekning, samt att använda en varm stekpanna. Om ytan inte är tillräckligt torr och pannan inte är tillräckligt varm kommer kycklingen att kokas istället för att stekas.
Thomas använder en stekpanna med non stick-beläggning när han steker kyckling. En belagd panna är att föredra när du steker känsliga råvaror, såsom fisk, fågel och grönsaker, medan en rostfri stekpanna passar bättre till kött. Thomas bryner kycklinglårfilén i olja och tillsätter sedan vitlök, rosmarin och smör som han öser över kycklingen. Därefter steker han filén i ugnen tills den når en innertemperatur på ungefär 63 grader. När kycklingen har gått klart i ugnen måste den få vila i minst 10 minuter. Då kommer saften att stanna kvar i köttet och filén bli saftigare. Vilan gör också att temperaturen stiger ytterligare några grader, vilket krävs för att kycklinglårfilén ska bli genomstekt.
Stektips!
• Låt skinnet vara kvar
• Torka av kycklingen
• Använd en stektermometer
• Laga klart kycklingen i ugn
• Låt köttet vila
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.