Fredrik Andersson är en kille att lägga på minnet. Han är medlem i Svenska Kocklandslaget där han jobbar med förrätter och 5-rättersmeny i det kalla köket. Han har varit i Årets Kocksemifinal vid ett par tillfällen, 2009 blev han Årets Köttkock och nu representerar han Sverige i de Nordiska Mästerskapen i matlagning som hålls i Danmark den 18 mars.
Tävlingen anordnas av Nordic Chef. En representant från varje nordiskt land, både junior och senior, tävlar. Nytt för i år är att de har lagt till servisen också. På tävlingsdagen får deltagarna en råvarukorg och på två timmar ska de komponera en meny till 12 personer. Servisen får i uppdrag att sätta vinlista till menyn och efter 6 tim 15 min ska förrätten serveras på fat så att servitrisen får visa sina kunskaper. Det blir därmed en lagtävling mellan kock och servitris. Sveriges representant i servering är Michaela Sarfati och de har träffats på Electrolux i Stockholm varje vecka sedan nyår men kan ändå inte förbereda sig helt och hållet eftersom råvarukorgen är okänd fram till tävlingsdagen. Det blir lite som ett nationellt prov som man har i skolan där det är baskunskaperna som måste fram. För att få en snygg presentation på maten kommer Fredrik bland annat att servera ur Scanpans kopparserie Maitre D´.
Fredrik arbetade tidigare på Gothia Towers restaurang Westcoast tillsammans med Krister Dahl, fd lagledare i Svenska Kocklandslaget, men startade nyligen företaget Barigoule mat och gastronomi. Var kommer namnet ifrån kan man fråga? Då skiner Fredrik upp och berättar att om jag inte har provat den franska inkokningslagen Barigoule så måste jag göra det.
Många av hans uppdrag kommer via Kocklandslaget och han håller både föreläsningar, utvecklar produkter och lagar mat för stora företag. Vi håller tummarna för att det ska gå hela vägen på tisdag så att Fredrik Andersson även kan skriva Nordisk Mästare på sitt cv.