Bocuse d'Or firar 30 år
2017 är det 30 år sedan den franske kocken Paul Bocuse startade den prestigefulla tävlingen Bocuse d´Or med syftet att belysa kockarnas talang och kompetens. Tävlingen är det officiella världsmästerskapet för professionella kockar inom individuell tävlan.
Under årens lopp har Sverige vunnit Bocuse d’Or en gång. Året var 1997 och det var kocken Mathias Dahlgren som tog hem guldet. Sverige har många fina placeringar utöver guldet. Tommy Myllymäki har både en silver och en bronsplacering. Jonas Lundgren, Henrik Norström och Melker Andersson har varsitt silver.
Efter månader av förberedelse står Alexander Sjögren och Team Sweden redo att representera Sverige i Kock-VM Bocuse d´Or i Lyon, Frankrike den 24–25 januari 2017.
Alexander med commis Hampus Risberg går ut som första team och tävlar dag ett, den 24 januari, i kök nummer ett.
De tävlande har fem timmar och 35 minuter på sig att laga två rätter. Nytt för i år, lagom till 30-årsjubileet, är att de tävlande ska tillaga en helt vegansk rätt med utgångspunkt från frukt, grönsaker, spannmål, frön och baljväxter samt göra en fatpresentation med Bressekyckling och skaldjur.
Tolv länder tävlar första dagen och de övriga tolv tävlar dag två. För att vara en av de 24 kockar som tävlar måste man ha genomfört en nationell uttagning samt kvalificera sig till finalen via kontinentala tävlingar. Alexander Sjögren tog sig till finalen med en hedrande bronsplats i Bocuse d´Or Europe 2016.
Paul Bocuse son, Jéróme, säger i en intervju att han ser tävlingen som en reflektion av vad som händer inom de olika ländernas matkultur. För 20 år sedan var t.ex. japansk mat inte så populärt i Europa men de senaste åren har Japan placerat sig högt upp i tävlingen. Han tänker också på skandinaviska kockar som enligt honom inte har någon internationellt erkänd gastronomi men som genom tävlingen kan visa till hela världen vad de kan och ofta placerar sig bra.
Vi håller tummarna för Alexander Sjögren och hans team och hoppas att de tar en nya fin placering och visar vad Sveriges gastronomi har att erbjuda.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips