Kocklagen laddar för Culinary World Cup
Äntligen är det dags! 23–29 november arrangeras Culinary World Cup på Expogast i Luxemburg. Från Sverige deltar Svenska Kocklandslaget, Juniorkocklandslaget samt tre regionala kocklag.
Träningen inför världsmästerskapen, Culinary World Cup, i Luxemburg har pågått i månader. Det har blivit många upplagningar för kocklagen, där gästerna har fått säga sitt om tävlingsrätterna. Nu är det är dags att se hur maten står sig internationellt. Tidigare erfarenhet är att det brukar gå bra för de svenska lagen i VM.
Fredrik Andersson, Team Manager för Svenska Kocklandslaget, presenterade sitt lag redan våren 2017. Sedan dess har det blivit mycket träning i matlagning för laget, men de har också lagt stor vikt vid fysisk träning. I våras deltog laget bland annat i Göteborgsvarvet och hade en intern tävling mot det Norska Kocklandslaget.
– Alla i laget har följt strikta tränings- och kostscheman för att kunna prestera på topp under de fysiskt påfrestande timmarna i tävlingsköken, berättar Fredrik.
Kocklandslaget har självklart även tränat på att packa utrustning, eftersom de tar med sin egen utrustning till tävlingen, såsom stek- och kokkärl och knivar.
Svenska Kocklandslaget tävlar i två olika grenar under VM. Den ena grenen är ”Kalla Bordet”, även kallad ”Showmatsbordet”, där alla rätter presenteras kalla och täckta med ett tunt lager gelé. Detta är matkonst på hög nivå – allt för att rätterna ska se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. Vid uppvisningen av Kalla Bordet på NK i början av november berättade Sebastian Pettersson, konditor i Svenska Kocklandslaget, att han övade genom att först skulptera sina bakverk i lera. Alla rätter till Kalla Bordet görs i ätbart material, men de äts inte av domarna. Det kan vara sista gången som grenen utförs i VM.
I varmköket består utmaningen i att laga en 3-rättersmeny på 6 timmar till 110 gäster. Domarna betygsätter fem slumpvis valda tallrikar av varje rätt. De finns också med i köket under upplagningen, där de bedömer allt ifrån hur väl lagets team-work och service fungerar, till ekonomi, hantverksskicklighet och organisation. Men självklart är smakerna viktigast.
De tre regionala lagen Skåne Kulinar, Culinary Team West of Sweden och Stockholm Culinary Team tävlar också i två grenar under VM. Grenarna heter Culinary Art, vilket kan liknas vid Kalla Bordet, och Pastry Art. Juniorkocklandslaget tävlar i sin tur med en kall och en varm buffé. De har 5 timmar på sig att presentera en buffé för 12 personer, som inkluderar både kalla och varma rätter, tillagad utifrån ett bestämt tema. Därtill ska de sätta ihop en 3-rätters affärslunch för 60 stycken sittande gäster.
Vi på Sundqvist önskar lycka till och håller tummarna för alla tävlande lag. Även om det till största delen handlar om att laga god mat, så ska en smula tur förstås också till.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide