En sockerbagare i staden, tillika stjärnkonditor på taket? Ja, det är såklart Sebastian Pettersson vi talar om.
Sebastian ”Seb” Pettersson anslöt sig till teamet på restaurang TAK i Stockholm hösten 2021 och är idag ansvarig för att utveckla det söta på menyn. Vi passade på att ställa några snabba frågor till Sebastian mellan kakbak och chokladtemperering.
FRÅGESTUND MED SEBASTIAN
Varför fastnade du för just desserter?
– Jag har alltid varit intresserad av formgivning och design. Det är matupplevelsen i kombination med det visuella som gjort att jag fastnat.
Var kommer inspirationen ifrån?
– Främst inspireras jag av andra fantastiskt duktiga konditorer i branschen.
Vad skiljer en bra matlagare från en bra konditor?
– Jag tror inte man kommer undan med att vara en bra konditor om man inte är en bra matlagare. Väga och mäta rätt kan alla. Men man måste ha hjärtat i det man lagar för att det ska bli bra.
Vilka redskap har du alltid till hands i köket?
– Det finns många. Men de redskap jag använder dagligen är palett, termometer och våg.
Nu är du på TAK… Vad är utmaningen med japanska desserter?
– Jag känner mig egentligen trygg i smakkombinationer mellan det japanska och nordiska köket. Den största utmaningen för mig på TAK är att det är en så stor maskin. Jag är van vid mindre Michelinkrogar med 30 gäster, men här kan vi ha uppemot 300 på en kväll.