Tips till buffén! Smördegstarte är en festlig rätt som är lätt att svänga ihop och räcker till många. Här bjuder Louise Johansson på en vacker, vegetarisk variant.
Frasig smördeg toppad med citronkräm, mangold i olika färger, hyvlad getost och basilikablad – hur gott låter inte det? Följ Louises recept eller strö över grönsakerna du har hemma i skafferiet. Det går lika bra att använda till exempel sparris, pak choi, purjolök, tomater, svartkål eller broccolini. Här har vi ett äkta ”man tager vad man haver”-recept.
Serveras som snittar eller smarrigt tillbehör!
INGREDIENSER
Smördegstarte (6–8 portioner)
1 pkt (250 g) färsk smördeg
2 dl crème fraiche
1 citron, rivet skal
1 tsk salt
3 krm svartpeppar, nymalen
200 g färsk mangold (alt. sparris, pak choi, purjolök)
2 tsk olivolja
50 g getost, hyvlad
1 kruka basilika
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader, varmluftseffekt.
Blanda crème fraiche med citron, hälften av saltet och peppar. Blanda mangolden med olja och resterande salt.
Lägg smördegsarket på en plåt med bakplåtspapper. Bred över citronkrämen. Sprid ut mangolden över smördegen och grädda i ca 12–15 minuter. Grädda på lägre värme om du vill behålla färgen på mangolden.
Plocka bladen från basilikan. Toppa tarten med getost och basilikablad.