Slattat och klart

Skippa kylen och ta sikte på dess följeslagare! Att nyttja frysen som skafferi är fördelaktigt för många ingredienser och smaksättare.
Klimatsmart matlagning handlar till stor del om eftertanke och om att ta vara på det du redan har i ditt kök. Detta gäller inte enbart för de råvaror som finns hemma utan även för de vitvaror som står till ditt förfogande, närmare bestämt din frys. Frysen. Används inte den redan? Inte till fullo, menar vi. Det är en utmärkt förvaringsplats för betydligt fler råvaror än kyckling, ärtor, bröd och bär. Bland annat funkar det fint att frysa in mejeriprodukter, oljor, kryddor och olika typer av drycker. Frysen är även en perfekt depå för de vätskor som tenderar hamna i vasken – slattarna!
För att hjälpa dig att tänka ”innanför frysboxen” presenterar vi här tre tips på slattar som helt klart är värda att frysa in. Vi lovar att de gör sig lika bra i fryst form som i flytande.
Trevliga tärningar

Kaffe
Ta vara på de sista dropparna i kaffebryggaren och frys in kaffet i kuber. Perfekta att ta fram och använda vid chokladbollsbaket eller i islatten!

Vin
Har du någon deciliter rött eller vitt vin kvar i boxen? Frys in slatten och använd senare som smaksättare i din gryta. Varför inte i bouillabaissen eller i gulaschen?

Olja
Har du färska örter eller kryddor hemma? Då kan du hacka ner ett knippe i några matskedar olja och sedan frysa in som små örttärningar. Addera i soppan eller såsen för extra smak!
Liknande läsning

5 matsvinnstips
Vill du bli bättre på att minska matsvinnet? Här är några enkla sätt att ta vara på maten i kylskåpet och skafferiet.
Läs mer
No Waste Cocktails
Rädda planeten med en smarrig, svinnfri cocktail åt gången! Här är recept på tre drinkar som både gör gott för smaklökarna och för miljön.
Läs mer
Restfest – Nudelsoppa med grönsaker & svamp
Liva upp grönsakerna och ta vara på de halvfulla burkarna i kylen. Thomas Sjögren bjuder på en supergod nudelsoppa gjord på kylskåpsrens!
Läs mer- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide