Lär dig att laga mat som en mästare! Tre vinnare av Sveriges mästerkock tipsar om sina favoritprylar i köket.
Vi är många som med spänning följer Sveriges mästerkock 2022. Men vad gör vinnarna från tidigare år? Vi har tagit reda på vad Christin Kashou (2021), Sofia Henriksson (2020) och Gabriel Jonsson (2019) gör idag och vad de har för smarta kökstips!
Vad du gör du just nu?
– I dagsläget arbetar jag heltid som kock på restaurang Surfers i Stockholm där vi serverar mat från det kinesiska köket. Jag går även en sommelierutbildning och tar min examen nu till sommaren. Vid sidan om det tar jag mig an matrelaterade uppdrag och samarbeten och försöker sprida så mycket matglädje och inspiration som jag kan på mitt Instagramkonto.
Om jag vill bli en mästare i köket, vilken pryl ska jag investera i?
– För min del så är den bästa investeringen att köpa en riktigt bra kniv. Det finns inte utrymme att snåla eftersom livslängden på en kniv, som man tar väl hand om, är väldigt lång! Och det finns inget som gör det roligare än att använda en vass kniv.
Hur viktigt är det med bra kokkärl?
– Kokkärl är på samma sätt som kniven ett centralt redskap i köket. Viktigt för mig är att köpa kokkärl av bra kvalitet och material som dessutom tål hög värme. Det är en sådan sak jag tar för givet och på samma sätt som kniven är det en bra investering med lång livslängd.
Har du något annat ess i prylärmen?
– Mitt allra senaste och roligaste köp är en kinesisk hacka, en större kniv med rektangulärt blad från märket Tamahagane. När jag arbetar i restaurangen använder jag just denna kniv till att hacka upp olika sorters protein. Då har jag två knivar, en kniv i varsin hand och hackar tills köttet blivit till färs. Det är både kul och terapeutiskt!
Vad gör du just nu?
– Jag jobbar som matkreatör, kock och med mina sociala medier. Ingen dag är den andra lik, men allt handlar om MAT! Oavsett om det är en inspelning, receptframtagning eller ett samarbete med en restaurang.
Om jag vill bli en mästare i köket, vilken pryl ska jag investera i?
– En riktigt bra kniv! Själv använder jag Yaxell och älskar dem!
Hur viktigt är det med bra kokkärl?
– Matlagning är en materialsport. Klart att du kan laga mat utan en massa prylar, men det blir betydligt bättre resultat och mycket enklare med bra utrustning. Ett bra kokkärl är superviktigt för att få det bästa resultatet!
Har du något annat ess i prylärmen?
– En bra mandolin och ett zestjärn är ovärderligt att ha i köket. En stekpanna som tål hög värme är också ett måste.
Vad gör du just nu?
– Just nu har jag mycket att göra på vår nyköpta Gotlandsgård med historia från 1700-talet. Här har jag tänkt att skapa något inom mat/restaurang på sikt, men än så länge är det oklart vad det kommer att bli. Utöver detta driver jag varumärket "Ett Gott Land" som innefattar en Youtube-kanal och även fysiska event i form av föreläsningar och företagsevent. De senaste två åren har jag dock enbart jobbat med min Youtubekanal, men det ska bli kul att äntligen komma i gång med de fysiska eventen.
Om jag vill bli en mästare i köket, vilken pryl ska jag investera i?
– Utan att tvekan en bra kniv! Vilken kniv man väljer spelar mindre roll så länge den passar en själv. Efter det skulle jag säga ett bra zestjärn.
Hur viktigt är det med bra kokkärl?
– Innan man har provat att laga mat i ett riktigt bra kokkärl är det svårt att förstå viken skillnad det gör.
Har du något annat ess i prylärmen?
– Inget revolutionerande kanske, men alla borde ha ett brynstål hemma och använda det dagligen innan man ska använda sina knivar. Både för att matlagningen blir så mycket roligare och för att man håller kniven vass betydligt längre.