Lär känna vinnaren av Sveriges Mästerkock! Vi har träffat Tess Medina och snackat tävlingsnerver, kokbok och planer för framtiden.
Sveriges Mästerkock 2024 heter Tess Medina. Efter en spännande final, där hon och Josefine Freij lagade upp varsin trerättersmeny, var det till sist Tess som knep förstaplatsen. Hon bjöd på tonfiskceviche till förrätt, kalvfilé till huvudrätt och mangopuré med kokosvisp till dessert. Vinsten? 250 000 kr och ett kokbokskontrakt.
VINNARINTERVJU
Grattis Tess! Hur känns det att ha vunnit Sveriges Mästerkock?
– Det känns så kul. Det är en jätteomställning i livet, såklart. Man vet inte riktigt vad det är som kommer hända härnäst. Men det är väldigt, väldigt roligt!
Var kommer intresset för mat ifrån?
– Intresset för mat kommer från mina föräldrar, delvis. Jag är också äldst av fyra syskon och jag kan tänka mig att det spelar någon roll, att man blir mer ansvarstagande och hjälper till hemma. Jag hittade min plats i köket väldigt tidigt. Det var där jag blev lugn och kunde slappna av. Och varför ändra på någonting om det funkar? Det gjorde bara att jag utvecklades mer och mer.
Hur var din Mästerkocksresa?
– Resan var väldigt upp och ner. Ena stunden stressigt, andra lugnt. En sak som jag lärt mig under resan är hur jag funkar som person. Jag blir inte så stressad i tävlingsmoment, men jag gillar inte att tappa kontrollen. När jag inte visste på kvällen vad vi skulle laga dagen efter… Det tyckte jag var riktigt, riktigt jobbigt.
Berätta om din kokbok Á table med Tess…
– Temat i boken är ”Mina favoriter från Los Angeles, Stockholm och Paris”. Det är i de städerna jag vuxit upp. Jag är född i Los Angeles och bodde där tills jag var åtta, sedan flyttade jag till Stockholm med min mamma och syster. Pappa är fransman och jag pratar franska, så i slutet av tonåren flyttade jag till Paris. Det är inte nödvändigtvis klassiska rätter från de här städerna, men det är den maten jag minns från uppväxten. Sedan vill jag att den här kokboken ska vara för alla. Inget överkomplicerat, utan man ska kunna hitta alla ingredienser i mataffären och inte behöva anstränga sig på tok för mycket.
Finns det någon rätt i boken vi inte får missa?
– Jag har ingen paradrätt, utan allting är verkligen favoriter. Men jag älskar purjolökspajen! Jag älskar purjolök och det är gruyèreost i och det tycker jag är så himla, himla gott. Att bara kunna göra en sallad och en vinägrett till – det funkar alla säsonger. Jag kan verkligen tipsa om att laga den!
Vilka redskap kan du inte vara utan i köket?
– Mandolin! Jag tycker att allt blir så mycket finare om du använder en mandolin och jag förstår inte hur man kan skära så tunna skivor annars. En riktigt bra grönsakskniv är också väldigt viktigt. Utan att egentligen veta så mycket tycker jag att det är en bra allroundkniv. Och min senaste upptäckt är citronpress! Jag har insett att jag använder väldigt mycket citron, till exempel i sallad, vinägrett eller på fisken. Att slippa stå och pilla ut alla citronkärnor när man pressar – det vinner man sjukt mycket tid på.
Vad har du för planer för framtiden?
– Nu i sommar ska jag försöka göra mycket takeovers på restauranger. Både ute i skärgården och på Västkusten. Sedan ska jag plugga till sommelier. Kursen börjar i augusti och det ser jag verkligen framemot! Det är ett ettårsprojekt, så det kommer ta sin lilla tid. Men det känns skönt att ha det planerat. Varannan söndag i ett år, då är jag upptagen. Sedan får jag planera mitt liv kring det.
Recepttips!
Älskar du purjolök lika mycket som Tess? Då måste du testa att laga hennes purjolökspaj. Den är perfekt för en lättare lunch eller picknick – eller varför inte som en del av sommarbuffén?
Till receptet