Poké nom nom!
Poké (uttalas "Poh-Kay") ska inte förväxlas med en annan trend där små pokemons jagas på gator och torg. Det är en hawiiansk rätt som var typisk för surfare, men idag säljs i vartenda gathörn på Hawaii.
Ordet betyder att dela eller skära itu och rätten sprider sig som en löpeld globalt. Rätten kom till Kalifornien med surfkulturen och är riktigt populär. Här hemma har det också skrivits en hel del om den trendiga maten som är en blandning mellan sushi och sallad serverad i en skål.
I Stockholm finns redan två restauranger som serverar poké: Hawaii Poké och A Bowl. Man kan säga att uppkomsten av poké är svaret på hur människor från olika delar av världen har samlats på Hawaii och sammanfört sina matkulturer. Den ursprungliga pokébowlen innehåller rå tärnad tonfisk, hackad silverlök, salladslök, salt, soja och sesamolja som blandas ihop. Men rätten kan varieras i det oändliga. Nu för tiden äts den ofta med ris, grönsaker, frukt, sjögräs och nötter.
Poké är snabbmat som är enkel att tillaga, enkel att tycka om och dessutom nyttig. Spridd över världen har den fått en touch av japanska influenser och vi kommer säkert att få se många varianter på den ursprungliga rätten i takt med att den blir allt mer populär. Fisken i poké är oftast skuren i tjocka kuber och blandas som en sallad. Det klassiska valet av fisk är tonfisk eller bläckfisk, men kan med fördel bytas ut mot svenska fisksorter som lax, torsk eller kummel.
Recepttips!
Testa gärna vårt recept på poké bowl! Här får riset och den tärnade fisken sällskap av avokado, rädisor, algsallad och inlagd ingefära. Så enkelt och så gott!
Läs merLiknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips