I Sverige förknippas ofta miso med soppan vi får som tillbehör till sushin. Men fler och fler upptäcker vilken fantastisk ingrediens misopasta kan vara i den dagliga matlagningen.
I finalen av Årets Kock 2016 var det många av de tävlandes rätter som innehöll miso. David Lundqvist, Johan Backéus och Manfred Nilsson var några som höjde sina rätters smaker med miso. Manfred som arbetar på restaurang Lilla Ego berättar att han tidigare har använt soja men att han gillar att mison har mer sötma.
– Miso passar exempelvis väldigt bra ihop med blomkål som jag hade i en av mina rätter i finalen, säger Manfred.
Det finns olika sorters miso. De vanligaste typerna av miso är: vit, gul och röd pasta. Vit miso är gjord av sojabönor som har fermenterats med en stor andel ris. Färgen på pastan kan variera från vit till ljusbeige och den vita mison har en bestämd söt smak. Gul miso är oftast gjord på sojabönor som har jäst med korn och ibland en liten andel ris. Pastan har gul till ljusbrun färg. Denna miso har en mild, jordig smak. Röd miso är gjord på sojabönor som är jästa med korn eller andra sädesslag. Den röda mison har en högre andel av sojabönor än gul miso och har oftast en längre jäsningsperiod. Färgen på pastan varierar från röd till mörkbrun. Den röda misopastan har en djup och kraftig umamismak. Ju mörkare färg misopastan har desto längre har pastan fermenterats. Generellt gäller att ju mörkare färg mison har desto kraftigare smak av umami har den.
Misopasta finns att köpa i välsorterade matbutiken och i japanska specialbutiker. Våga testa dig fram för att hitta ditt favoritrecept med miso!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.