Vill du bli bättre på uppläggningar? Låt dig inspireras av Filip Poons kreativa knep! Här visar han fyra olika sätt att lägga upp en och samma rätt.
Visst är det viktigt att maten smakar gott, men uppläggningen är också en stor del av matupplevelsen. Kanske har du hört uttrycket ”vi äter med ögonen”? Det ligger faktiskt mycket sanning i det. Vi människor går i gång på saker som är vackra. Om maten är färgglad, delikat och ser aptitlig ut så är vi också mer villiga att sätta tänderna i den.
Någon som alltid lägger kärlek på sina presentationer är matinspiratören Filip Poon. Han beskriver sig själv som ”estetiskt lagd” och ser plating som ett sätt att uttrycka sin konstnärliga ådra.
– Jag försöker tänka i olika dimensioner. Höjd är ett sätt att skapa intresse. Du vill inte att rätten ska ligga platt på tallriken. Ju fler lager, desto mer intresserat blir ögat, menar Filip.
Platingprylar
Paletter, pincetter, skedar och spritspåsar – plating handlar i mångt och mycket om precision och finlir. Se till att du förser dig med redskap som kan hjälpa dig att lägga alla bitar på plats på tallriken.
Oavsett vad du bjuder på kan en elegant uppläggning ta rätten till nya höjder. Vardagskäk eller vardagslyx? Festmåltid eller smakfullt konstverk? Någon extra minut i köket är ofta det som krävs för att göra skillnad.
Rätten som Filip har lagat dagen till ära är en stekt röding med en grön puré samt tärnade, sauterade grönsaker. I tillägg har han förberett garnering i olika färger och former, allt ifrån färska örter och kryddkrasse till tunt skivade grönsaker. Filip berättar att han vill att maträtten ska stå ut gentemot den ljusa tallriken efter att han har lagt upp.
– Var inte rädd för färger! Jag älskar att arbeta med rädisor. Förutom färg tillför de också en härlig pepprighet till rätten, säger han.
FYRA FINA TALLRIKAR
1. Tallriksmodellen
Klassisk och korrekt! Tallriksmodellen är framtagen av Livsmedelsverket och innebär att du delar in din tallrik i tre ”tårtbitar”: en med protein, en med vitaminer/mineraler och en med kolhydrater. Det är ett sätt att hålla koll på att du får i dig alla nödvändiga näringskällor, men också en populär uppläggningsteknik. Arbeta gärna med kontrasterande färger och höjd för att skapa intresse.
2. Asymmetrisk uppläggning
När det kommer till plating finns det ingen anledning att eftersträva symmetri. Raka linjer, jämna tal och perfekt balans är tråkigt. Ett sätt att fånga blicken är att lägga tyngdpunkten, i det här fallet fisken, lite till vänster om mitten och sedan bygga vidare din rätt därifrån. På så vis skapar du en ”riktning” i rätten. Ögat kommer automatiskt börja att läsa av den från vänster, det vill säga från fisk till grönsaker och slutligen till sås.
3. Lekfull uppläggning
Vill du släppa loss din inre Picasso? Då är en lekfull uppläggning något för dig! Här är det fritt fram att experimentera med färger, former och storlekar. Filip har exempelvis jobbat med cirklar i olika storlekar som han bryter av med rektangulära fiskbitar. Ett annat tips är att tänka i ojämna antal när du lägger upp. Dekorera med tre zucchinisnurror hellre än två och sju högar med puré hellre än åtta, så gör du tallriken mer tilltalande.
4. Landskapsmodellen
Det här är en uppläggningsteknik som, likt den lekfulla varianten, ger gott om spelrum för kreativitet. Tanken är att den färdiga tallriken ska påminna om en landskapsmiljö. Hur du kommer dit är upp till dig. Filip utgår från en bädd av grön puré och jobbar sig sedan uppåt, lager för lager. För att skapa variation i landskapet använder han sig av olika texturer och kontrasterande färger.
Idag är det stekhett med mat på YouTube. Men för Filip Poon har det varit det länge. Det var på YouTube som hans intresse för matlagning först väcktes.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.