För Frida Ronge kommer alltid kvalitet i första hand. I sitt kök jobbar hon med japanska smaker men med svenska råvaror. Idag är hon kökschef på vRÅ på Clarion Post Hotell i Göteborg, en av landets stora crossover-succéer.
Fridas karriär började på Seafood Bar på Högfjällshotellet i Sälen där hon lärde sig göra makirullar. Därefter blev det en period med jobb på Gotland vartefter hon arbetade på Yasuragi Hasseludden i Stockholm. Senare fick hon chans att vara med och starta välkända Råkultur i Stockholm. Frida är äventyrslysten och under en period där hon kände att hon behövde byta miljö gav hon sig av med sin riskokare fastspänd i framsätet på en lånad bil som hon packade med en massa mat och kläder i bagaget. Hon blev flitigt anlitad för diverse matlagningsevent runt om i Sverige och var på resande fot i totalt 4 månader.
- Det var jag och riskokaren på turné, säger hon och ler åt tanken. Idag är det lite mer framförhållning och struktur som gäller för Frida men man anar ändå att hon fortfarande är en frihetstörstande person med öppet sinne.
Fridas äventyrslust förde henne nyligen till Mexico för att delta i en surfskola. Hon beskriver att det var en enorm frihetskänsla att surfa på vågorna och trots att hon aldrig surfat förut kom hon upp på första försöket vilket imponerade på instruktörerna.
- Jag tränade en del yoga och kondition innan och det hjälpte säkert till, säger Frida. Hon älskar sol och värme men gillar inte att ligga still på stranden så detta blev en perfekt semesterkombo.
Frida blev Årets Rising Star 2013 där hon uppmärksammades för sina gastronomiska kvaliteter och hon har en silvermedalj i världsmästerskapet Seven Sushi Samuraj i London. 2014 fick hon Karin Franssons mentorspris som delas ut på Årets Kock med motiveringen att hon är en motiverande och inspirerande chef. Hon är innovativ och mycket duktig på att ta tillvara på närproducerade råvaror. Frida Ronge vågar ta den klassiska matlagningen samt sitt chefskap till en ny nivå.
Att Frida gillar utmaningar är tydligt och hon behöver miljöombyten för att kunna kreera på bästa sätt. Hon har lärt sig att prestera och leverera med små medel och på frågan om vad hon skulle vilja anta för utmaning härnäst svarar hon att hon skulle göra galna saker som att exempelvis laga mat i en tunnelbana.
- Allt jag behöver är en riskokare och ett uttag, säger hon och ler.
Fem korta om Frida:
Favorit maträtt: Rå fisk och det mesta med nudlar!
Viktigaste redskapet i köket: Kniven
Drömmer om: Att få känna lycka varje dag
Vilket matland vill du helst besöka: Reser gärna tillbaka till Japan
Vem inspirerar dig: Kocken David Chang som lagar korensk-japansk crossovermat