Presenteras av:
Har du köpt hem en flaska svenskt vin och är osäker på vad du ska äta till? Här är några kombinationer att testa i vår.
Den mest odlade vindruvan i Sverige är den gröna druvan Solaris. Det är en tysk korsning som togs fram på 70-talet, som ett köldtåligt alternativ till Riesling. Druvan används i många olika typer av vin – sött och torrt, med och utan ekfat, stilla och mousserande. Vitt vin som inte lagras på fat är ofta fruktigt och mycket friskt i stilen. Vanliga inslag är gröna äpplen, citrus och fläder. Det lagrade vinet är i regel fylligare med solvarma toner av tropisk frukt och honung. Med andra ord fungerar Solaris som sällskap till såväl förrätter och huvudrätter som desserter, beroende på stil och flaska.
Matcha med:
• Räkor & krabbor
• Sallader, gärna med syrliga tillbehör
• Lätta fiskrätter
• Grönmögelostar (lagrad Solaris)
• Desserter, gärna med syrliga inslag (lagrad Solaris)
TARTAR PÅ KOLJA & RÅRÄKOR
Letar du efter recepttips? En frisk Solaris fungerar väldigt väl tillsammans med fisk- och skaldjursrätter med enkla, rena smaker. Testa gärna Stefan Karlssons läckra tartar! Förutom att vinet gör sig utmärkt ihop med koljan och räkorna, gifter det sig även de syrliga och salta tillbehören på tallriken. En perfekt inledning på middagen!
TILL RECEPTET
Glastips!
I Riedels sortiment finns inget specifikt glas för Solaris. Men glaset för Sauvignon Blanc tar fram alla vinets goda kvaliteter. Den stora kupan förstärker vinets friskhet och fruktighet, samtidigt som den avsmalnande öppningen hjälper till att koncentrera doften. Öppningen styr dessutom drycken till tungspetsen, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större.
LÄS MER