Presenteras av:
Trerätters + bubbel = sant! Mousserande vin passar till såväl förrätter som huvudrätter och desserter, beroende på stil och flaska.
Många förknippar nog mousserande vin med mingel och fördrinkar, men det finns betydligt fler användningsområden. Speciellt om du vågar vidga dina vyer och prova på olika typer av bubbel. Ett torrt och friskt mousserande vin – exempelvis champagne, prosecco eller cava – är ofta ett utmärkt val till förrätten. Vinet trivs med allt ifrån salta skaldjur och feta såser till ostron, svamp och andra råvaror med mycket umami. Fortsätt sedan middagen med en lättare huvudrätt gjord på fisk eller grönsaker, alternativt en kryddstark rätt med asiatiska smaker. Då kan du med fördel välja ett rödbärigt rosébubbel eller en syrlig Pet Nat (mousserande naturvin) som sällskap till rätten. Till efterrätten då? Ja, där vill vi slå ett slag för det pärlande dessertvinet Moscato d’Asti. Vinet är en perfekt match till desserter där syrliga, svenska frukter och bär står i fokus.
Matcha med:
• Skaldjur, rom & ostron
• Krämiga såser eller röror
• Vegetariskt
• Lätta fiskrätter
• Asiatisk mat
• Desserter, gärna med syrliga inslag
RABARBERGALETTER MED KARDEMUMMA
Vill du ha ett recepttips? Testa gärna en rabarberdessert tillsammans med ett glas Moscato d’Asti. Vinet är ljust och har en lätt sötma, vilket gör att det passar till perfekt till efterrätter med pigg syra. Det här receptet är särskilt trevligt, eftersom det kombinerar frasigheten från franska galetter med friskheten från svenska rabarber. En given succé till middagsbjudningen!
TILL RECEPTET
Glastips!
Mousserande vin serveras ofta i flöjtglas. Men för att det ska utvecklas till full potential krävs ett mer vitvinsliknande glas. Det finns även varianter av vinet som kan fylla ut en ännu större kupa. Ett exempel är roséchampagne gjord på pinot noir. Druvan är känd för att ge viner med generösa aromer – och det rosa bubblet är inget undantag.
Se Riedels bubbelglas