Presenteras av:
Våga be om ett glas sött! Det finns flera juveler att upptäcka på dessertvinslistan. Vinexperten Jens Dolk hjälper dig att matcha rätt vin med rätt efterrätt.
En vit fläck på dryckeskartan. Ja, för många av oss är de söta vinerna just det. Outforskad mark som det känns svårt, och inte heller nödvändigt, att få grepp om. Jens Dolk menar att en stor anledning till att vi svenskar glömmer bort dessertvinet är vårt outsinliga sug efter kaffe.
– Kaffekulturen är så stark att vi går rakt in på dessert och kaffe. Men om desserten är en citronpaj, så är inte det gott till kaffe, menar Jens.
När du väljer dryck till efterrätten gäller det att utgå ifrån vilka smaker du har på din tallrik. Är det en tryffel eller en chokladfondant? Ja, då är kaffe och avec inte så dumt till. Om det i stället är en mandelkaka med toscatäcke passar ett knäckigt tokajivin betydligt bättre som sällskap.
Att hitta de perfekta kombinationerna är inte alldeles lätt. Enligt Jens är svenska efterrätter särskilt kluriga, eftersom de tenderar att gå åt det syrliga hållet. Vi gillar glass, sorbet och paj – gärna med friska inslag i form av färska bär eller frukt. Smakerna skär sig både med beskan från kaffet och sötman i allt för sötaktiga viner. Så vad passar egentligen bäst att dricka till?
– I nio fall av tio är Moscato d’Asti gott till en ”syrlig” svensk dessert. Det är sött, men inte jättesött. Dessutom är det lätt pärlande, vilket gör att vinet upplevs som fräscht och friskt, förklarar Jens.
Drycken i glaset kan alltså vara avgörande för om du lämnar middagen med sjungande smaklökar eller med en bitter eftersmak i munnen. Ett enkelt val – om det inte hade varit för sockret. Idag är vi många som försöker att minska vårt sockerintag, vilket i sig kan vara ett argument för att avstå vinet.
Dessertvin innehåller socker. Det går inte att komma ifrån. Vad du däremot kan göra är att matcha det söta vinet med något annat än en söt efterrätt. Jens menar att många klassiska dessertviner, till exempel portvin och madeira, gör sig ännu bättre ihop med salta smaker.
– Om du avslutar middagen med ost och dessertvin, så får du allt i ett. Det söta dessertvinet och osten som inte är så söt. Det kan jag nästan tycka är en coolare grej, säger han.
SEX SÖTA SORTER
SAUTERNES
Sauternes är ett franskt dessertvin som får sin sötma från ädelrötade druvor. En klassisk kombination i Frankrike är sauternes och ”foie gras”, då vinet gifter sig väl med det söta och feta från gåslevern. Ett annat tips är att dricka vinet till en tarte tatin med karamelliserade persikor.
Se glastips
TOKAJI
Tokaji är ett ungerskt ädelrötat vin. Det finns en gammal stil på vinet som är oxiderad och en modernare som inte är det, där framför allt den äldre kännetecknas av toner av tosca. Välj vinet till nötiga och knäckiga desserter, till exempel crème brûlée.
Se glastips
MADEIRA
Madeira är ett ”uppspritat” vin från ön med samma namn. Smaken är nötig, frisk, lite bränd och kan vara allt från torr till söt. De söta varianterna passar bra ihop med efterrätter med karamell, medan de torra trivs bättre med dessertostar.
Se glastips
PORTVIN
Portvin är ett starkvin från Portugal som nästan uteslutande är gjort på blåa druvor. Det är sött, starkt, smakrikt och strävt. Vinet är tacksamt att lagra, men mindre kompatibelt med desserter. Här är ost det enda rätta – så stark och salt som möjligt.
Se glastips
MOSCATO D'ASTI
Moscato d'Asti är ett friskt, svagt pärlande dessertvin som kommer från Piemonte i Italien. Vinet är ljust och har en lätt sötma, vilket gör att det passar till desserter med pigga inslag av exempelvis citrusfrukter, syrliga bär eller rabarber.
Se glastips
BRACHETTO D’ACQUI
Brachetto d’Acqui är en röd motsvarighet till Moscato d'Asti. Vinet kommer också från Piemonte och är läskande och lätt bubbligt i stilen. Välj vinet till alla typer av desserter med röda eller mörka bär, såsom jordgubbar, hallon, blåbär och björnbär.
Se glastips