Lär dig om vilka viner som ska serveras vid vilken temperatur. Då kan du få ut maximalt med smak och förstärka upplevelsen ytterligare.
Precis som att en drink eller ett glas med läsk inte smakar särskilt gott varmt, så smakar också olika viner mer eller mindre bra vid olika temperaturer. Vinets aromer, som spelar stor roll för smakupplevelsen, framträder nämligen bättre om det serveras vid rätt grad.
För att veta att du fått till rätt temperatur är det enklast att använda sig av en vintermometer som du sätter på flaskan. Har du inte tillgång till en sådan finns det också tumregler att använda sig av, som du kan se i videon här. Tänk gärna på att lite svalare alltid är säkrare, eftersom vinet värms upp i glaset när det serverats.
RÄTT TEMPERATUR
I videon går vi igenom när du bör ställa in och ta ut vinet från kylen för att få en bra temperatur. Vitt, mousserande och rosé som bör hållas väldigt svalt kan med fördel placeras i en kylare när det plockats fram. Här är en lathund för att minnas de olika graderna.
Rött vin: 14-18 °C Vitt vin: 8-12 °C Mousserande: 8-10 °C Rosévin: 8-10 °C
Vinkaraffer är till för att förhöja din vinupplevelse. Emma Ziemann, svensk mästare i sommellerie, lär dig allt om vad du ska tänka på när du dekanterar och luftar vin.
I Södra England pågår just nu en vinrevolution. Druvodlingarna poppar upp som svampar ur jorden och det mousserande vinet prisas på internationella provningar.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.