Det finns en uppsjö av vinägretter i butikshyllan, smakerna varieras i nästintill det oändliga och användningsområdena är många. Men nackdelen med vinägretterna du hittar i butikerna är att många av dem har en hög andel konserveringsmedel som känns onödig att både äta och betala för när det är så lätt att göra en nyttigare variant själv.
Med den här enkla formulan är det svårt att misslyckas, följ stegen och inom ett par minuter har du en god hemgjord vinägrett utan konstigheter!
Oljor: Olivolja, Solrosolja, Sesamolja, Nötoljor
Syror: Rödvinsvinäger, Vitvinsvinäger, Balsamvinäger, Risvinäger, Citronjuice, Limejuice
Smaker: Senap, Örter, Vitlök, Ingefära, Soja, Tahini
Kryddor: Valfri sötning för att balansera syran. Salt, Peppar
Tre härliga vinägretter:
Söt
2 tsk valfri sylt
1½ msk balsamvinäger
3 msk olivolja
salt & peppar
Passar perfekt att ringla över exempelvis getost med jordgubbar, mandlar och ruccola.
Fransk
1 hackad vitlöksklyfta
2 tsk Dijonsenap
1½ msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
salt & peppar
Prova till tonfisksallad med tomat, rödlök, majs, körsbärstomater och babyspenat.
Asiatisk
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk soja
3 msk risvinäger
3 msk rapsolja
salt & peppar
Gott till grillad kyckling med jordnötter, rivna morötter, riven vitkål och röd paprika.