Presenteras av:
Älskade äpplen! Ta vara på årets första skörd och gör en smarrig smulpaj. Här delar matbloggaren Gustav Johansson med sig av sitt bästa recept.
Smulpaj är bland det godaste du kan göra av äpplen. Det är också ett utmärkt sätt att ta vara på kantstött frukt som inte platsar i fruktkorgen. Nedan bjuder Gustav, Jävligt Gott, Johansson på en läcker vegansk paj som med fördel bakas i stekpanna.
INGREDIENSER
Äppelpaj (6–8 portioner)
ca 500 g äpplen
0,5 dl socker
1 msk kanel
1 nypa salt
Rapsolja, till stekning
Smuldeg
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g veganskt bakmargarin, rumstempererat
1 nypa salt
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Rensa äpplena och skär bort eventuella fula delar. Skär i 1–2 cm stora tärningar. Du kan behålla skalet på, men kärna ur äpplena.
Hetta upp olja i en belagd stekpanna på medelvärme. Lägg i äppelbitarna tillsammans med socker, kanel och lite salt. Stek tills äpplena är halvmjuka, ca 3–4 minuter.
Gör degen till smulpajen undertiden. Blanda alla ingredienser med fingertopparna tills det bildas en grynig massa. Smula degen över äpplena i stekpannan.
Ställ in pannan i ugnen och grädda ca 20 minuter, tills pajen har fått fin färg. Låt svalna något. Servera tillsammans med vegansk grädde, glass eller vaniljsås.
Återvunnen matlagningsglädje
Ta hållbarhetstänket hela vägen och laga middagen med Scanpan TechnIQ! Stekpannan har en grund som består av 100 procent aluminium, som bland annat återvunnits av pantburkar och gamla fälgar.
LÄS MER