Kvinnliga kockar - påväg ur skuggan
Diskussionen om att det är så få kvinnor som tävlar i matlagning har pågått i flera år. Vesta är ett kocknätverk, som dragits igång med hjälp av Västra Götalandsregionen. Nätverket är öppet för såväl restaurangkockar som skolkökskockar. Syftet är att ge kvinnor ett ökat branschnätverk samt att göra dem mer synliga i media och att lyfta varandra.
Det är ett forum för idéutbyte och på sikt kan det bli träffar på olika teman som mentorskap, kocktävlingar och nätmobbing. Projektet drivs av matjournalisten Alice Brax som säger att tävlingar har inget självändamål, men det finns inbyggda moment av kompetensutveckling och nätverkande med kollegor som leder till ökad kunskap och kompetens som är positiva för den som tävlar. Kvinnliga kockar uppfattas som en minoritet trots att de är en betydande majoritet i offentlig sektor.
Årets Kock jobbar aktivt med att locka fler kvinnor till tävlingar bl.a. genom att instifta Karin Franssons mentorpris som syftar till att belöna mentorer som i sitt arbete bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar. 2013 gick priset till Katarina Westlund som är lärare på Dackeskolan.
I år var det två kvinnor som tog sig till finalen i Årets Kock, Emma Erlandsson och Saori Ichihara. Emma började sin bana på Dackeskolan där hon bl.a. hade Katarina Westlund som lärare. Sundqvist träffade Katarina och passade på att fråga henne hur man ska få fler tjejer att tävla. Katarina säger att det alltid är fler killar som direkt anmäler sig till tävlingarna på skolan men med lite pushande från henne, som visar att hon tror på tjejerna, brukar de också komma med.
Katarina berättar också att Emma var väldigt duktig rakt igenom i skolan och vann många tävlingar. Hon är ganska säker på att vi kommer att få se Emma i fler tävlingar framöver.
Katarina började själv som kock och har arbetat på bland annat Tidbloms, Långedrags värdshus, hos Karin Fransson och på Hotell Panorama med Håkan Thörnström. Hon tackade först nej till ett jobb som lärare med motiveringen att hon har alldeles för mycket temperament men blev snart övertalad och utbildade sig till gymnasielärare inom matlagning. Katarina flyttade till Mjölby och arbetar nu på Dackeskolan. Det är många elever som har börjat sin restaurangbana där och väldigt många har också vunnit tävlingar under sin tid på skolan. Dackeskolan sticker ut genom, att oftare än andra, vinna olika tävlingar som Årets Unga Kock, Årets Ekokock, Årets Kockelev med flera.
Katarina brinner för tävlingarna och för att se eleverna utvecklas. Skolan erbjuder alla att få tävla men Katarina är noga med att betona att det krävs mycket egenarbete och hon har en tydlig plan som de tävlande ska följa. Hon gillar struktur vilket märks när eleverna är ute på tävlingarna. De har alltid har koll på klocka, salt och peppar - som hon brukar föreläsa om. Vid en avslutning fick hon en stor saltsten från några elever eftersom de ville skoja med Katarina om just detta.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips