I går kväll tog nätverket TakeOver över restaurang KOKA i Göteborg. Nätverket, som består av cirka hundra yrkesverksamma kvinnliga kockar, beslutade sig för att visa vad de går för genom att göra fyra olika nedslag i Sveriges tre största städer under sommaren och hösten och igår var det dags för KOKA att tas över.
Idén till nätverket föddes av Linn Söderström, känd som ”Kock-Linn” på P3 och frilansande privatkock samt Lisa Lönner Pulkkinen som driver restaurangen Husmor Lisa Fine Home Dining och är kock på Pontusgruppen.
- Vi tröttnade på debatten om att det finns för få kvinnor i köken och ville istället ge de duktiga kockar som är kvinnor och faktiskt finns därute en möjlighet att visa upp sin kompetens och göra det vi är bra på, nämligen laga mat, säger Lisa och Linn.
Så Linn och Lisa startade helt enkelt nätverket TakeOver som tagits väl emot av både manliga och kvinnliga kockar. Det är viktigt att varje kock får sätta sina egna rätter men genom att de tolkar restaurangens matfilosofi . Linn berättade också att för en del av kockarna är det kanske första gången de sätter ihop en egen rätt med sitt namn på vilket är en utmaning.
På KOKA var det däremot erfarna kökschefer som samlats. Det var Sara Nilsson, head chef på Dockyard Hotel, Elvira Lindqvist, köksmästare på Hufvudsta gård, Emelile Nielsen, köksmästare på restaurang Krubb i Töreboda och Anna Bengtsson, kökschef på restaurang Break i Göteborg, Sofia Bodovic Olsson, kökschef på restaurang vRÅ i Göteborg som tillsammans med Linn Söderström lagade maten för kvällen.
Sara bjöd på ostron med friterad rågsurdeg och äppelemulsion. Elviras rätt var havskräfta med svartvinbär, rödbeta, fänkål och brynt smörvinägrett. Anna bjöd på saltbakad rotselleri, krondill och kantarell med skum av brynt smör. Sofias makrill "vRÅ-style" serverades med nyskördade rädisor i olika konsistenser (närodlade i hamnen och levererade på cykel) och krispiga alger från Styrsö. Linn serverade bräserad märgpipa med kräm på vita bönor, syltade svenska nypon samt het paprika. Allt avslutades med björnbärssorbet med dinkel-millefeuille och chantilly med honung signerad av Emelie.
Trots att menyn kom från olika kockar från olika restauranger hängde den samman och levererade en helhetsupplevelse som var riktigt bra.
TakeOver-kockarna kommer att dra vidare och nästa stopp är hos Pontus Atelier 23, den 3 oktober.
Alla kockar som varit med i TakeOver-projektet får en graverad Globalkniv av Sundqvist som en visad uppskattning och som en del i att stötta nätverket.