Som liten tjej sa att hon skulle bo i Japan när hon blev stor. Idag är hon en prisbelönt kock som i branschen ses som en visionär inom svensk-japansk matlagning. Under en vecka följde vi med Yaxells ambasassadör Frida Ronge till hennes älskade Japan.
Att Fridas Japanintresse återuppväcktes i vuxen ålder beror mycket på hennes möte med en japanofil som heter Åke Nordgren. Det var under hennes tid på Högfjällshotellet 2005/2006 som Åke gjorde ett sakegästspel på restaurangen. Åke importerar olika produkter från Japan och är Sveriges enda sakesamuraj. Han blev snabbt Fridas mentor. Hon imponerades av hans passion för de japanska råvaror han importerar och första gången Frida var i Japan var det tillsammans med Åke.
Syftet med resan var att besöka olika sakeleverantörer. För Frida, som då jobbat som sushikock ett par år, blev den största upplevelsen maten. Hon trodde det skulle vara mycket större med sushi än det var och hon blev förundrad över enkelheten och de rena smakerna i det japanska köket.
Den största delen av tiden hon spenderat i Japan har varit på landsbygden. Något som hon återkopplar till när vi står mitt i Tokyos hjärta - den stora korsningen i Shibuya. Frida berättar då att hon är fascinerad av Tokyos puls och intensitet, men att det är på den japanska landsbygden hon finner mest inspiration.
Efter några intensiva dagar i Tokyo lämnar vi stadens puls och beger oss till Seki, även kallad Japans knivhuvudstad, här har man tillverkat knivar i nästan 800 år. Under tiden vi är i staden hålls den årliga knivfestivalen. Vi får se de traditionella hantverkstraditionerna och träffa Yaxells egen samuraj. Frida får även visa sina samurajkunskaper – hon får testa skärpan på en nytillverkad kniv genom att skära en platsflaska med vatten mitt i tu. Hon imponerar på knivtillverkaren och blir kallad Samuraj Princess för sin skicklighet.
Yaxell, som har producerat knivar sedan 1932, tillverkar handtagen till knivarna på landsbygden utanför Seki. Det märks att Frida är i sitt rätta element bland risfält och yuzuträd. Precis utanför träleverantören för handtagen växer yuzuträden vilt längst med floden som löper genom det lilla samhället. De guloranga frukterna, som smakar som grape med inslag av mandarin, är en stor favorit hos Frida som ofta använder frukten i sin matlagning. Nedanför floden breder risfälten ut sig.
Frida kan inte motstå frestelsen kliva ut i den japanska myllan och känna på de vackra risplantorna. När risbonden kommer förbi hälsar Frida enligt alla japanska procedurerna och den respekt hon hyser för den japanska kulturen och människor märks tydligt.
Respekten och fascinationen för den japanska kulturen löper som en röd tråd genom Fridas matlagning. Men som den visionär Frida är handlar det mycket om att sätta sitt eget signum på matlagningen. Hon influeras av traditionella japanska tillagningsmetoder och kombinerar det med modern skandinavisk matkultur på lokala och säsongsanpassade råvaror.
Väl hemma i Sverige igen antar Frida en utmaning som kommer ge henne möjligheten att ta sin kreativitet till helt nya höjder. Petter Stordalen har rekryterat Frida till sin nya storsatsning i Stockholm – Hotell At Six som ska bli ett unikt livstilshotell. Frida är kökschef för, den två våningar stora, takrestaurangen som nu håller på att ta form och vars designtema är inspirerat av Frida Ronges matfilosofi. Verksamheten öppnar i mars 2017 – och på toppen är det en japaninfluerad stjärna som vi vet kommer lysa starkt.
Att hitta rätt i knivdjungeln, bland alla modeller och märken, är inte det lättaste. Vi frågar Yaxells ambassadör Frida Ronge om hennes bästa knivtips.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.