Kulinariska Köpenhamn

Stockholm må vara ”The capital of Scandinavia”, men som matstad är Köpenhamn definitivt nummer ett. Här listar vi några av stadens topprankade restauranger.
Øl, hygge och mat i världsklass. Under de senaste decennierna har Köpenhamn etablerat sig som en av Nordens, kanske även Europas, stora gourmethuvudstäder. Här finns allt ifrån trendiga snabbmatställen och hemliga cocktailbarer till fine dining-restauranger med lokalodlad meny. Staden förnyar sig hela tiden och tycks alltid ligga steget före när det kommer till mat och nöje.
För den som siktar mot stjärnorna kan Köpenhamn stoltsera med Nordens mest stjärnspäckade himmel – i alla fall om vi utgår ifrån Michelinguiden. Totalt 24 stjärnor tindrar över Köpenhamns 15 Michelinrestauranger.
Idag hittar vi de flesta Michelinkrogar i storstäder, men så har det inte alltid varit. När ”Guide Michelin” introducerades år 1900, av däcktillverkaren med samma namn, var det för att ge parisarna anledning att besöka den franska landsbygden. Syftet? Att slita på däcken och samtidigt sprida intresset för att skaffa bil. Guiden delades ut gratis till alla som köpte en bil och innehöll information om var bilisterna kunde tanka, byta däck och glödlampa, sova över – och givetvis – få sig en liten matbit.

Systemet med stjärnor kom till på 1930-talet och står starkt ännu. En stjärna i Michelinguiden betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg” medan det bästa betyget, tre stjärnor, tilldelas den restaurang som är ”värd en resa i sig”.
I Norden har vi i skrivande stund endast fyra trestjärniga restauranger, varav två finns att hitta just i Köpenhamn: Noma och Geranium. Noma har, vid inte mindre än fem tillfällen, stått högst upp på listan "The World's 50 Best Restaurants”. Geranium drivs i sin tur av en av världens bästa kockar. 2011 tog Rasmus Kofoed hem segern i ärofyllda Bocuse d’Or, efter att ha tagit brons 2005 och silver 2007 i samma tävling.
Här nedan guidar vi dig till Noma, Geranium och sex andra Köpenhamnskrogar att testa smaklökarna på. Vilken Michelinmeny faller dig i smaken?
RESTAURANGGUIDE

Noma ***
På Refshaleøen ligger restaurangen med stort R i Köpenhamn. Krögaren René Redzepi öppnade dörrarna till Noma 2003, vilket blev starten för en ny våg av dansk gastronomi.
Läs mer
Geranium ***
Vill du testa en annan trestjärnig meny? Då ska du bege dig till Østerbro och Geranium. Restaurangen drivs av Bocuse d’Or-vinnaren Rasmus Kofoed.
Läs mer

AOC **
Mitt i centrum hittar vi en stjärnkrog som heter AOC. Smakerna spänner över såväl sinnrika danska rätter som vintageviner i världsklass.
Läs mer
Alchemist **
En matresa utöver det vanliga – ja, det får du hos Rasmus Munk på Refshaleøen. Här innebär en sittning totalt 50 olika smårätter.
Läs mer

Kong Hans Kælder **
I en källare intill Kongens Nytorv finns Danmarks äldsta Michelinkrog. Redan 1983 fick restaurangen en stjärna för sin franska meny med nordisk touch.
Läs mer
Kadeau **
Kadeau är ett stjärnkantat krypin på Christianshavn. Nyckeln till restaurangens framgång är passion, inspiration och råvaror från Bornholm.
Läs mer

Kokkeriet *
Lika inbjudande som exklusiv är Michelinkrogen Kokkeriet. Restaurangen ligger i centrala Köpenhamn och har hjärtat i det lokala köket.
Läs mer
Formel B *
Missa inte Formel B i stadsdelen Frederiksberg. Här fullkomligt flödar kreativiteten i köket, vilket gör att rätterna ändras efter både säsong och humör
Läs mer
Liknande läsning

Trondheim in the mix
Vill du smaka på drinkar av världsklass? Då ska du åka till Trondheim och besöka Jørgen Dons cocktailbar Raus. Eller varför inte prova och blanda en drink själv – efter Jørgens recept?
Läs mer
Lyxhygge i Köpenhamn
Design, hygge och mat i toppklass. Köpenhamn har blivit en av Europas stora matstäder. Tillsammans med Thomas Sjögren åker vi på en kulinarisk resa till staden där "frokost" äts till lunch.
Läs mer
Närproducerade slitvargar
Tillsammans med Scanpans ambassadör Thomas Sjögren åker vi till Danmark för att ta del av produktionen av de prisade pannorna.
Läs mer- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide